grad teatar

Izveden Goldonijev “Sluga dvaju gospodara” u Liješevićevoj režiji

„Sluga dvaju gospodara“ igra se večeras i sjutra u 22 sata, na istoj sceni Savetog Stefana
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2012. 10:38h

Premijerom komedije „Sluga dvaju gospodara“, u režiji Borisa Liješevića, Grad teatar je zatvorio je dramski krug koji je ovog ljeta posvetio velikom italijanskom komediografu Karlu Goldoniju. Na sceni Amfiteatra na Svetom Stefanu, jedno od najigranijih i najpopularnijih djela stiglo je pred publiku kao treća ovogodišnja predstava napravljena po Goldonijevom najpoznatijem opusu, ovog puta u koprodukciji sa SNP iz Novog Sada, i NP „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Publika je u ovoj komediji del arte uživala zbog toga što je napravljena za igru, i za glumca, a prije svega, za glumca Branimira Brstinu, sjajnog u liku Pantalonea, Milovana Filipovića kao Trufaldina, Dragomira Pešića kao Lombardija. Aplauzima su ispraćeni i ostali članovi glumačke ekipe, Sanja Ristić Krajnov (Beatriče, u dva lika, ženski i muški), Jugoslav Krajnov (Florindo), Višnja Obradović (Rozaura), Ivan Đorđević (Silvio), Jovan Torački (Brigela), i Sanja Radišić (Smeraldina).

Teatrolog Jovan Ćirilov je kazao da je Goldoni klasik koji treba da se igra.

"A ono što važi gotovo za svaku komediju na premijeri, pa tako i ovu, mislim da joj treba još razigravanja glumaca"

"Imao sam priliku da od sedamnaest predstava „Sluga dvaju gospodara“, koje je u svojoj karijeri režirao slavni Đorđo Streler gledam tri, koje su bile tri različite varijante ovog teksta, i mislim da je režija Borisa Liješevića najbliža toj realističkoj verziji komedije del arte. A ono što važi gotovo za svaku komediju na premijeri, pa tako i ovu, mislim da joj treba još razigravanja glumaca, i verujem da će se tokom narednih igranja to i desiti. Boris Liješević, koga smo vidjeli kako je briljantan u tim ozbiljnim, angažovanim dramama, sada evo traga i u komediji. Inače, zanimljivo je da se kod klasika uvijek nađe neka kopča sa savremenim, i mada je Goldoni pisao komediju, zato je i ostao živ, što to nije obična komedija i lakrdija, nego govori o nekim društvenim i klasnim odnosima, u kojima oni koji su „najniži“ moraju da se snalaze za egzistenciju, i često je sluga pametniji od svojih gospodara. Meni lično, najuzbudljivije u ovoj priči upravo je uloga samog sluge, koji ima jednu jako zanimljivu funkciju da služi dva gospodara, ali i to što Goldoni, koji se inače oslobodio komedije del arte, ovdje o tom problemu govori realistično, i već daje veliki nagoveštaj društvene kritike", ocjenjuje Ćirilov.

"Goldoni primjeren mediteranskom „štimungu“"

Predstavom „Sluga dvaju gospodara“ kao scenograf na budvanskom festivalu treći put se predstavio reditelj Gorčin Stojanović:

"Meni je scenografija za ambijentalnu predstavu uvijek neka strašna muka, ali ono što mi se ovdje dopalo jeste što je tačno odrabran tekst u smislu da je Goldoni primjeren mediteranskom „štimungu“, i što je prosto, po mom osjećanju za prostor, ova scena na Svetom Stefanu ispala dobro. Lično, nisam naročiti ljubitelj toga da se glumci bore sa „elementima“ ambijenta. Ovdje nije bilo toga – talasi su bili fon kakav je i trebalo da budu, ali mislim da je ključna stvar u tome što je Boris Liješević, kao Mediteranac i Budvanin ambijentirao ovu predstavu vrlo tačno. „Sluga dvaju gospodara“, u svakom slučaju, imaće drugačiji ugođaj na sceni – kutiji, ali je meni ovdje ova predstava prijala, a rijetko mi, još od Dubrovnika osamdesetih godina pa naovamo, prija otvoreni prostor za pozorište", rekao je on.

„Sluga dvaju gospodara“ igra se večeras i sjutra u 22 sata, na istoj sceni Savetog Stefana.

Preporučujemo za Vas