Cetinje: Deveti festival folklora je otvoren

Momci i djevojke u različtim narodnim nošnjama prodefilovali su cetinjskim ulicama, u znak otvaranja devetog Internacionalnog festivala folklora
169 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 11:32h

Festival folklora "Cetije 2012", deveti po redu otvoren je na Ljetnjoj pozornici.

Njega organizuje Turistička organizacija Prijestonice Cetinje uz podršku Ministarstva kulture i Prijestonice Cetinje.

Na svečanom otvaranju festivala, pred tradicionalno punom Ljetnjom pozornicom, svoje umijeće pokazali su članovi KUD „Đeram“ Viljevo (Hrvatska), KUD „Seljo“ Sarajevo (Bosna i Hercegovina), KUD „Skoplje“ (Makedonija), Folklorna skupina „Sava“ Kranj (Slovenija), te članovi domaćina – cetinjskog Kulturno – umjetničkog društva „Njegoš“.

Otvarajući festival, direktor Turističke organizacije Prijestonice Cetinje Jovan Martinović, kazao je da će se u narednih nekoliko dana Cetinje šareniti od narodnih kostima i odjekivati narodnim napjevima iz raznih krajeva bivše Jugoslavije, koje će da vrvi od radosti i igre, pun pozitivne energije.

"To je Cetinje koje svi volimo i Cetinje za kojim svi žudimo. Želim da ovaj festival bude znak kojim ćemo prepoznati šta je to kulturna baština, da zajedničkim snagama gradimo i učimo svoju tradiciju, i da smo kao društvo prepoznali važnost u muzici i kulturi", kazao je Martinović.

Igrom “Brankovo kolo” u izvođenju domaćina, cetinjskog Ansambla narodnih igara i pjesama “Njegoš”, počeo je umjetnički program nakon kojeg su se svojim tradicionalnim igrama predstavili i gosti ovogodišnje folklorne smotre.

Bosansko hercegovački Akademski ansambl tradicionalnih igara i pjesama “Seljo” iz Sarajeva predstavio se varoškim igrama i pjesmama iz istočne Bosne kao i plesovima Duvanjske krajine iz okoline Tomislavgrada, nakon čega je brojna publika na Ljetnjoj pozornici bila u prilici da uživa u slavonskim poskočicama i šaljivim igrama KUD-a “Đeram” iz hrvatskog grada Viljeva.

Pored igara iz Prespanskog kraja, makedonsko kulturno-umjetničko društvo “Skoplje” izvelo je koreografiju “Pirinsko proljetno cveće” dok se slovenačka Folklorna skupina "Sava“ iz Kranja predstavila igrama iz Bele krajine.

Prvi Internacionalni festival folklora na Cetinju organizovan je 2001. godine, a za to vrijeme KUD „Njegoš“ i Cetinje ugostili su hiljade učesnika i gostiju

Učesnike festivala primio je i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, koji je tom prilikom KUD-u "Njegoš“, na organizaciji novog izdanja festivala, izražavajući uvjerenje da će učesnici ponijeti izuzetne impresije sa Cetinja, a da će publika tokom predstojeće dvije večeri uživati u njihovim nastupima.

Cetinjski festival folklora, pod znakom je Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti (CIOFF), koja djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO.

Festivala folklora biće okončan u nedjelju, takođe programom na Ljetnjoj pozornici, koji će početi u 20,30 časova.

Galerija

Bonus video: