Saznajte zašto ne možete da smršate kada ste pod stresom

Ukoliko svoj stres držite pod kontrolom, uočićete da se nivoi kalcijuma, magnezijuma, selena, cinka i vitamina B stabilizuju, status antioksidansa poboljšava, a žudnja za hranom nestaje.
57 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 09:17h

Kako stres utiče na naš metabolizam?

1. Kad smo pod stresom tijelo funkcioniše boreći se za opstanak i naš probavni trakt se doslovno gasi. To znači da nam nedostaju ključni enzimi, bakterije i kisjeline potrebne za zdravu probavu, apsorpciju i metabolizam.

Kada tijelo ne dobije dovoljno hranjivih materija da bi pravilno funkcionisalo ono ostaje "gladno". U tom trenutku možda tražite hranu jer se vi zaista osjećate gladno, iako ste unijeli dovoljno kalorija.

2. Sva loše svarena hrana stoji u vašem probavnom traktu uzrokujući neravnotežu crijevne flore, naduvenost, grčeve i gasove.

3. Povećanje nivoa kortizola, hormona stresa, smanjuje našu sposobnost da osjetimo uživanje i zadovoljstvo u hrani. Kortizol povećava lučenje insulina koji koči gubljenje kilograma i povećava masnoće na području stomaka.

4. Ukoliko svoj stres držite pod kontrolom, uočićete da se nivoi kalcijuma, magnezijuma, selena, cinka i vitamina B stabilizuju, status antioksidansa poboljšava, a žudnja za hranom nestaje. Stres sve ove hranjive materije neutrališe i ostavlja slobodan prostor za bolesti.

Pod stresom se nivo potencijalnih upalnih agensa poput holesterola, glukoze, triglicerida i insulina povećava, dok se vredni hormoni važni za gubitak težine i vitku figuru, kao što je hormon ljudskog rasta i hormoni štitne žlIJezde, smanjuju, piše T portal.

5. Svaki put kad sebi kažemo "Nikad neću smršati", "Debela sam" ili "Nikad neću kontrolisati apetit", hormoni stresa i kortizol preplave naš sistem i tako koče našu sposobnost da sagorijevamo masnoće.

Bonus video: