Što više svježe hrane

zuzetno su korisne supe – tople, hladne, mlake – od raznog povrća, sve prema afinitetu. Meso – najčešće riba, jer se lako vari.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2012. 09:32h

Evo nas na sredini ljeta. Za nama je teška nedjelja. Mislim na atmosferske uslove. Visoke temperature, česte promjene vremena sa kratkotrajnim osvježenjem; pljuskovi i nakon njih isparenja, povećana zasićenost vazduha vlagom. Nema tog organizma koji se ne bi zbunio. Kažu, biće i nastavak.

Šta nam je činiti? Treba nam specijalni tretman. U stvari, radi se o malim promjenama naših navika koje mogu da učine prilično da nam duh i tijelo održe u dobrom raspoloženju. Ono što unosimo u sebe kao hranu i piće ima velikog uticaja na sposobnost našeg organizma da prođe kroz razne turbulentne situacije. Dobro isplanirana ishrana ne može da umanji vrućinu, ali će svakako da pomogne da se ona lakše prebrodi.

Šta bi bilo na pozitivnoj listi? Što više prirodne, sezonske, svježe, lagane hrane. U prevodu: svježe voće i povrće, jer sadrže potrebnu tečnost, vitamine i minerale. Prva asocijacija – lubenice i dinje. Zbog kalijuma koji se izlučuje znojem, dobri su nam banana, paradajz, krompir.

Izuzetno su korisne supe – tople, hladne, mlake – od raznog povrća, sve prema afinitetu. Meso – najčešće riba, jer se lako vari.

Ako uzmemo težu hranu, njenim varenjem pojačava se metabolizam, što vodi povišenju tjelesne temperature. Ljeti nam je potrebno manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo iz hrane. Zato birajte manje masnu hranu; onu koja se kraće sprema, lako vari i ujedno je dobra za vitak stas.

Za kakvu god hranu da se odlučite, jedite češće, manje količine. Obratite pažnju na to kako ćete da je čuvate i skladištite, jer se na visokim temperaturama mnogo brže kvari, pa su zato češće i stomačne tegobe.

A šta bismo popili? Može da vam izgleda šašavo, ali zaista djeluje: treba piti pića koja su mlaka ili makar na sobnoj temperaturi. Stvar je vrlo logična: ako uzmete hladni napitak (ovo važi i za sladoled, ah!), dali ste svom organizmu zadatak da taj hladni sadržaj zagrije, čime se oslobađa više toplote i pojačava se znojenje. Znojenje je, kao mehanizam za snižavanje tjelesne temperature poželjno, ali je pretjerano znojenje sasvim nepotrebno, jer tada dolazi do većeg gubitka tečnosti, minerala i vitamina koji su bitni za našu dobru formu. U svakom slučaju, dobro je da uvijek imate uz sebe flašicu vode ili nezalađene limunade.

Sad nam se samo kaže šta bi trebalo izbjegavati: masnu, začinjenu, prženu hranu, jako ohlađenu hranu i napitke, kao i slatka, gazirana pića. Naše tijelo je savršeno i dugovječno, ako naučimo da brinemo o njemu na ispravan način.

www.ordinacijabalans.me

Bonus video: