Olimpijada modernog doba: Spektakl je počeo

Kao 125. po redu, defile su uveličali i Crnogorci, koji su bili u gotovo identičnim uniformama kao u Pekingu. U delegaciji je 33 sportista, 14 više nego prije četiri godine
32 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2012. 00:48h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

London - „Proglašavam otvorenim Igre u Londonu, koje slave 30. Olimpijadu modernog doba”, rekla je kraljica Elizabeta II i zvanično otvorila 30. Olimpijske igre.

Čuvenoj rečenici prethodilo je spektakularno otvaranje, u kojem je preko milijardu gledalaca širom svijeta moglo da vidi sve faze razvoja Velike Britanije... Pokrenuo ga je prvi Britanac koji je osvojio „Tur de Frans”, Bradli Vigins, koji je tačno u 21 čas po lokalnom vremenu udario u džinovsko zvono.

Čitav program, koji je trajao skoro četiri sata, pratile su kultne pjesme „Bitlsa”, „Roling stonsa”, „Seks pistolsa”, „Djuran Djurana”, „Pet šop bojsa”, „Prodidžija”, Ejmi Vajnhaus, Adel, Eni Lenoks, Majka Oldfilda i mnogih drugih velikana britanske muzike.

Peking je postavio standarde u grandioznosti, zbog čega je Organizacioni komitet Igara u Londonu (LOCOG) angažovao Danija Bojla, reditelja osmostrukog oskarovca „Milioner iz blata” i kultnog „Trejspotinga”, da režira otvaranje.

U mnogim stvarima nije želio da se nadmeće, jer su Kinezi, jednostavno, prije četiri godine toliko zadivili svijet da je gotovo nemoguće nadmašiti ih.

Bojl je, međutim, potpuno ispunio cilj - scenario otvaranja, nazvan „Ostrva čuda”, bio je fenomenalan, jer su gledaoci širom svijeta vidjeli sve faze razvoja britanskih ostrva i ono po čemu je ova sila poznata u svijetu.

Sve je počelo životom na tipičnom ostrvskom selu, koje su zamijenili fabrički dimnjaci, čime je odata počast Abrahamu Darbiju, pokretaču industrijske revolucije iz 1709. godine.

Specijalnim efektima formirana je željezara, koja je izlila pet olimpijskih krugova, čija su „varnice” padale sa vrha Olimpijskog stadiona.

Britanci su sa oduševljenjem pokazali svijetu performans u kojem se veliča nacionalni zdravstveni sistem, a u centru pažnje bila je i dječja literatura i svi njeni heroji - Hari Poter, Meri Popins, Petar Pan, Kapetan Kuka, Kruela de Vil...

Svoju tačku imao je i Rouan Atkinson, koji je uživo odglumio ulogu Mister Bina u omažu čuvenom filmu „Chariots of Fire”.

Na sceni je bio i Tim Berners-Li, koji je 1990. osmislio World Wide Web (WWW), a najupečatljiviji je bio kratki film u kojem Danijel Krejg u ulozi Džejmsa Bonda odvodi kraljicu Elizabetu II iz Bakingemske palate u helikopter. Iz njega je, kao, iskočila padobranom i stigla pravo na Olimpijski stadion. Bila je to prva glumačka rola vladarke Velike Britanije...

U 22.20 po lokalnom vremenu, pred 62.000 gledalaca na stadionu u Stratfordu koji su aktivno učestvovali u programu uz pomoć animatora, izašli su prvi sportisti. Po tradiciji, to su bili Grci, kao nacija koja je pokrenula Olimpijske igre.

Kao 125. po redu, defile su u 23.17 časova uveličali i Crnogorci, koji su bili u gotovo identičnim uniformama kao u Pekingu.

U delegaciji je sada, međutim, bilo 33 sportista, 14 više nego prije četiri godine.

Defile sportista, u kojem je učestvovalo je oko 10.500 takmičara iz 204 zemlje, zatvorili su, naravno, sportisti Velike Britanije.

Olimpijsku baklju u štafeti je nosilo oko 8.000 ljudi tokom 70 dana.

Čast da unese olimpijski plamen na stadion pripala je britanskom veslaču Stivenu Redgrejvu, osvajaču pet olimpijskih zlatnih medalja na pet OI od 1984. do 2000. godine.

Samo paljenje baklje bio je poseban spektakl, gdje je grupa mladih britanskih sportista upalila veliki vatreni krug koji je na sredini stadiona pretvorio u vatreni stub.

Tačku na „i” stavio je čovjek sa najviše prodatih ploča u istoriji muzike, Pol Makartni, koji je otpjevao "Hej Džud"...

Na Olimpijskom stadion sinoć su bili i predsjednik i premijer Crne Gore, Filip Vujanović i Igor Lukšić, koji su ranije tokom dana bili na prijemu kod engleske kraljice, dok je ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović prisustvovao „samo” otvaranju.

Predsjednik Organizacionog odbora OI Sebastijan Koe poželio je svim sportistima dobrodošlicu u London - jedini grad koji je organizovao Igre tri puta.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog istakao da je bilo potrebno mnogo teškog rada da bi se pripremile Igre i zahvalio domaćinima.

"Prvi put u istoriji u svim timovima su i djevojke i mladići - to je veliki podstrek za ravnopravnost polova", rekao je Rog.

Galerija