U Moskvi saslušani Širokov i Popov: Generalno tužilaštvo Rusije dostavilo zapisnike

Suđenje se nastavlja sjutra u 12 časova
67 pregleda 0 komentar(a)
Suđenje, Foto: Printscreen (YouTube)
Suđenje, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 04.06.2018. 18:06h

12:12 Suđenje se nastavlja sjutra u 12 časova. Biće saslušan Brajan Skot.

Sutkinja Mugoša je kazala da je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo Višem sudu odgovor Generalnog tužilaštva Rusije, tj. zapisnike o saslušanju optuženih Eduarda Širokova i Vladimira Popova.

11:48 Pročitano je nekoliko poruka iz Sinđelićevog telefona. Sudija je objasnila da su te poruke nastale u vrijeme izvršenja djela.

11:27 Sudija je odbila da se pročitaju Sinđelićeve poruke, jer se radi o privatnoj prepisci.

11:22 Advokat Medojević kazao je da su mnogi odgovori relativizovani.

11:11 Kazao je da se za fotografije može utvrditi tačno vrijeme nastanka istih, dok se za fotografije koje su poslate može utvrditi vrijeme kad su poslate, ukoliko određena fotografija ne sadrži samo osnovne podatke već i podatke o podacima. On je kazao da su sve fotografije nastale osmog maja 2016. godine

Šest fotografija sa Đorđevićevog telefona su nastale devetog i desetog maja 2015. i nijesu poslate sa drugog telefona na Đorđevićev.

11:10 Lakić je kazao da su prikazane samo one poruke koje se nalaze u telefonu, a koje nijesu prepisane nekim drugim podatkom.

"Pošto je riječ o starijem mobilnom telefonu, sa starijim softverom dolazi do remećenja hronologije u indeksu SMS poruka. Kada pričamo o novom telefonu, svaki novi SMS dobija novi indeks. Kada izbrišemo neki SMS, nova SMS poruka može dobiti novi broj indeksa, a može dobiti indeks od neke izbirsane poruke. Zbog toga može doći do nesinhornizacije broja indeksa i vremena poruka", kazao je Lakić.

11:00 Vještak je rekao da ne postoji način da se dostave svi podaci koji su ikada postojali u telefonu, odnosno svi podaci šta je ikada rađeno na mobilnom telefonu.

"Ne postoji način da se izvuku svi podaci šta je rađeno ikada na mobilnom telefonu. Kada izbrišemo neki podatak, on se i dalje nalazi na tom telefonu sve dok se drugi podatak ne prepiše preko mjesta gdje se nalazio prethodni podatak. Tek kad se drugi podatak prepiše gdje se nalazi obrisani onda se on trajno briše i taj podatak nije mogće trajno vratiti"

10:49 Lakić kaže da je fizička astrakcija jedna od metoda, koja se koristi prilikom korišćenja uređaja za vještačenje mobilnih telefona.

"Kako nigdje nije definisan naziv fajla, vještaku je ostavljeno da naziv fajla nazove onako kako je njemu najlogičnijie, odnosno kako smatra da će biti najjasnije u daljem postupku. Vještak koristi dvojezične podatke. Podaci na telefonu su na našem jeziku, dok su uređaji koje koristi i cijeli program za vještačenje na engleskom jeziku. Iz og razloga vještak nekada upiše na našam, a nekada ne egleskom jeziku naziv koji je korsitio"

10:45 Lakić kaže da je nemoguće utvrditi vrijeme unošenja i brisanja kontakta iz telefonskog imenika.

"Mobilni telefon ne pamti ovaj podatak. Ponekad se dešava da neke aplikacije pamte unose kontakta u imeniku, što može da se poklopi sa stvarnim unosom kontakta u telefon, ali i ne mora."

10:37 Vještak je kazao da je UFED izvještaj koji je napravljen korišćenjem izvještaja uređaja UFED, dok je fizička astrakcija jedna od metoda koja je korišćena prilikom pravljenja izvještaja XRY

"Nema pravila kako se određena vvrsta fajla zove. U svim slučajevima bi trebalo da sadrži redni broj, model mobilnog telefona i podatke vlasnika. Ukoliko je telefon vještačen korišćenjem ureaja UFED onda u nazivu fajla stoji i UFED. Ukoliko je rađeno uređajem XRY, onda nema oznake"

"Ne postoji idelan softver za vještačenje mobilnih telefona. Najbolja dva na svijetu su UFED i XRY koja su korišćena u ovom predmetu", kazao je Lakić.

10:35 Lakić je rekao da prilikom kreiranja izvještaja uređaj XRY sve pronađeno stavi u jedan PDF fajl i prikaže unutar istog.

"Uređaj UFED u svom PDF izvještaju smjesti samo tekstualne fajlove i posebno kreira foldere sa ostalim potrebnim podacima, koje povlači prilikom otvaranja izvještaja", kazao je on.

10:28 Lakić je kazao da se prilikom analize o SMS komunikacijama vidi da je uređaj XRY izvukao i prikazao 6392 poruke, a uređaj UFED izvukao i prikazao 2611 poruka, od kojih 658 izbrisanih. Dodao je da izvještaji dva uređaja ne mogu biti identični.

"2611 poruka koje su prikazane o izvještaju UFED uređaja su tačne. Uređaj XRY pored cijelih SMS poruka koje je izvukao sa uređaja i prikazao u izvještaju sa svim podacima o poruci (koji je uređaj, koja veza, folder gdje se nalaze poruke...) prikazao je i djelove teksta izbrisanih poruka koje nije mogao da uveže sa ostalim podacima u poruci. Tom prilikom je došlo do brojčano većeg broja prikazanih poruka. To se najčešće dešava u slučaejvima izbrisanih poruka", kazao je Lakić.

10:20 Nastavak dokaznog postupka. Pred sudom je vještak Marko Lakić, koji odgovara na pitanja.

Kada je u pitanju vještačenje digitalnih dokaza naveo je da postoji više uređaja koji se koriste za vještačenje.

"Pod pojmom uređaj za vještačenje podrazumijeva se komplet koji sadrži hardverski i softverski prgram za vještačenje", rekao je Lakić.

Kazao je da su najpoznatija dva uređaja za vještačenje UFED (izraelski proizvođač) i XRY (švedski proizvođač).

"Izvještaji koji se dobijaju vještačenjem različitih uređaja ne mogu biti identitični. Postoji mogućnost da neki uređaj izvuče neki podatak, a drugi ne. I obrnuto", kazao je Lakić.

U 10 sati u podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpski državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, koje se brane sa slobode, kao i njihovi sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Bonus video: