Objavljeno novo izdanje Hemingvejeve knjige sa 39 verzija kraja

Precrtani rukopisi različitih završetaka čuvaju se u Bostonu, u biblioteci i muzeju “John F. Kennedy”, još od 1979. godine
1 komentar(a)
Hemingvej, Foto: Seecult.org
Hemingvej, Foto: Seecult.org
Ažurirano: 27.07.2012. 12:15h

U intervjuu koji je dao za The Paris Review 1958. godine Ernest Hemingvej je izjavio da je kraj romana “Zbogom oružje” iz 1929. godine pisao 39 puta prije nego što je bio zadovoljan.

Kako prenosi Corriere della Sera, objavljeno je novo izdanje romana “Zbogom oružje”, zajedno sa svim alternativnim krajevima koje je zamišljao slavni pisac (u Americi je izdavač kuća Simon & Schuster, u Italiji Mondadori).

Precrtani rukopisi različitih završetaka čuvaju se u Bostonu, u biblioteci i muzeju “John F. Kennedy”, još od 1979. godine.

U međuvremenu ih je proučavao unuk slavog književnika, Sean Hemingvej, inače kustos grčke i rimske umjetnosti u Metropolitan muzeju.

Iako je pisac spominjao 39 različitih krajeva, Sean je sa saradnicima pronašao čak 47 završetaka.

Neki od tih završetaka puno su optimističniji nego što je onaj za kojeg se američki pisac na kraju odlučio (roman završava, naime, kada Frederik, razočaran i očajan, napušta bolnicu).

Suzan Moldov je u ime izdavača rekla da je ovaj hladan kraj epske priče o ljubavi i ratu za koji se pisac odlučio prošao test vremena.

Bonus video: