Momčilo Tapavica - učesnik Prvih Olimpijskih igara u Atini

Tapavica je kao član mađarske ekipe, jer je tada Herceg Novi bio u sastavu Austro-Ugarske, učestvovao u 14 olimpijskih disciplina
336 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 10:15h

Danas je na spomen ploču na kući Momčila Tapavice, poznatog arhitekte, donatora, putnika i sportiste postavljen lovorov vijenac u znak sjećanja na njegovo učešće na Prvim obnovljenim Olimpijskim igrama 1876. godine u Atini.

Vijenac su položili vaterpolisti Miodrag Krivokapić i Vaso Subotić.

Krivokapić je je učesnik Olimpijade u Los Anđelesu 1984, kada je vaterpolo reprezentacija SFRJ osvojila zlatnu medalju, a Subotić je učestvovao na igrama u Atlanti 1996. godine.

Momčilo Tapavica, koji je rođen 1872. godine u Novom Sadu, a dobar dio života proveo u Herceg Novom, bio je prvi Južni Sloven koji je učestvovao na Prvoj obnovljenoj Olimpijadi.

„Na večerašnjem otvranju Olimpijskih igara u Londonu biće i 11 Novljana – onih koji su rođeni u najvćem bokeljskom gradu ili su njegovi građani“, kazao je odbornik Rade Božović.

U Londonu će nastupiti vaterpolisti Miloš Šćepanović, Aleksandar Radović, Vladimir Gojković, Boris Zloković, Aleksandar Ivović i Predrag Jokić i jedriličar Milivoj Dukić.

Medalja u tenisu, dizanju tegova...

Momčilo Tapavica je kao član mađarske olimpijske ekipe, jer je tada Herceg Novi bio u sastavu Austro-Ugarske, učestvovao u 14 olimpijskih disciplina, jer su to tadašnje propozicije dozvoljavale. U Atini je Tapavica osvojio bronzanu medalju u tenisu, četvrto mjesto u dizanju tegova, a peto u rvanju grčko-rimskim stilom.

Tapavica je bio i poznati arhitekta. U Herceg Novom je projektovao dvije stambene kuće, hotel Boka, srušen u zemljotresu, kao i vilu Jadranska straža u Bijeloj.

Postoje svjedočenja da je bio prijatelj sa crnogorskim kraljem Nikolom, te da je na Cetinju projektovao zgradu Narodne banke i Njemačke ambasade. Njegov je i projekat zgrade Matice srpske u Novom Sadu.

Tapavica je umro u Puli 1949. godine gdje je poslije Drugog svjetskog rata radio kao glavni urbanista. U Puli i danas živi njegov unuk Balša koji je poslao pozdrav danas prisutnim na odavanju počasti njegovom djedu.

Krivokapić je predložio da da polaganje vijenca na spomen obilježje, koje je pokrenuo dr Đorđe Budeč, postane tradicionalno.

Polaganje vijenca organizovali su Aktiv sportskih novinara Herceg Novog, SPKD Prosvjeta i NVO Društvo prijatelja Herceg Novog.

Galerija

Bonus video: