Treća premijera Goldonija na Grad teatru: Tekst za glumca i igru

"Ono što me najviše zanima kada radim neki komad je da otkrijem zašto je pisac napisao taj komad", rekao je Liješević
63 pregleda 0 komentar(a)
Grad Teatar, Foto: Vuk Lajović
Grad Teatar, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.07.2012. 10:23h

Nakon „Krčmarice Mirandoline“ i „Ribarskih svađa“, treća ovogodišnja premijera festivala Grad teatara, rađena po komadu italijanskog komediografa Karla Goldonija „Sluga dvaju gospodara“ u režiji Borisa Liješevića, biće izvedena u petak 27. jula na sceni amfiteatra na Svetom Stefanu.

Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih komedija u istoriji svjetske drame i pozorišta, koprodukcija je Grad teatra, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

"Zahvalan sam što sam dobio priliku da se bavim nečim čime se do sada nijesam bavio, a nisam ni mislio da ću se baviti. To je upravo taj veliki reformator italijanskog pozorišta Karlo Goldoni. Upravo ovaj komad “Sluga dvaju gospodara“ me od studija fascinira.

"Mislim da ako reditelj stigne do te ideje, i ako se rediteljeva i piščeva ideja poklope da se tu rađa najveća snaga"

Meni je fascinantno što u memoarima Goldoni mnogo više prostora posvećuje ostalim komadima, a o “Slugi” tek malo piše, vjerovatno nije računao na njega. Priređivač prevodilac u fus noti je napisao da bi Goldoni bio tužan kada bi znao da se ovaj komad na koga je najmanje računao najviše igra do današnjeg dana", naveo je Liješević na konferenciji za novinare.

Netipičan komad

On je istakao da je komad netipičan za sve ono što je do sada radio.

"Pitao sam kako da radim ovaj komad, da li da idem u pravcu neke društvene angažovanosti. Ali ono što me najviše zanima kada radim neki komad je da otkrijem zašto je pisac napisao taj komad, sa kojom idejom, sa kojom mišlju.

Mislim da ako reditelj stigne do te ideje, i ako se rediteljeva i piščeva ideja poklope da se tu rađa najveća snaga. Došao sam do toga da Goldoni, koji je u svojim kasnijim komadima tumačio stanje u tadašnjoj Italiji, ali i kritikovao pojave, u “Slugi” ništa nije kritikovao, nego da je komad napisan za glumca i za igru. Ja sam pokušao da idem tim tragom, za koji smatram da nam je Goldoni dao", rekao je Liješević.

Umjetnički aspekt pozorišne igre

Ističući da saradnja sa SNP traje više od deceniju i po, tokom koje su i urađene brojne predstave koje su obilježile pozorišnu scenu na ovim prostorima, direktor Grad teatra Merin Smailagić, uvjeren je da će saradnja biti nastavljena, kako sa SNP tako i pozorištem u Zrenjaninu.

"U vremenima u kojima živimo, mislim da će sve manje biti prostora da pozorišta sama rade neke stvari"

Upravnik SNP Aleksandar Milosavljević naveo je da kada su ga pitali koji komad može da bude tema koprodukcije, da je odmah odgovorio “Sluga dvaju gospodara“.

"Isto tako u momentu smo se dogovorili da to bude Liješević. Sa stanovišta našeg pozorišta je potpuno prirodno da sarađujemo sa Grad teatrom, jer ovo nije prva naša koprodukcija.

U vremenima u kojima živimo, mislim da će sve manje biti prostora da pozorišta sama rade neke stvari, odnosno moći će da rade isključivo „ljutu komercijalu“, koja će polako ali sigurno da ubija umjetnost u pozorištu.

Zadatak instutucija kakvo je SNP, je da očuva umjetnički aspekt pozorišne igre i života i drago mi je da su naši prijatelji iz Zrenjanina odlučni da se na taj način bave pozorištem", istakao je Milosavljević.

Senzibilitet Liješevića

Branimir Brstina koj glumi Pantalonea, istako je da je odmah prihvatio poziv Liješevića da igra u predstavi.

"Drago mi je da prepoznajem senzibiltet kod Liješevića, koji sam negdje prepoznao i kod Bore Draškovića kada sam radio. To govorim zato što smo tada imali uspješnu predstavu“, istako je Brstina.

Dramaturgiju potpisuju Branko Dimitrijević i Fedor Šili, scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Marina Sremac, kompozitor Aleksandar Kostić, scenski pokret Višnja Obradović, dok su producenti Elizabeta Fabri, Marko Radoman i Tatjana Paskaš. U predstavi igraju Branimir Brstina, Višnja Obradović, Dragomir Pešić, Ivan Đorđević, Sanja Ristić- Krajnov, Jugoslav Krajnov, Jovan Torački, Sanja Radišić i Milovan Filipović.

Bonus video: