Purgatorije: Pobuna protiv Homera u Tivtu

"Biće muzike i koregrafije u ovom sveženskom komadu gdje nam Penelopa i njene sluškinje koje igraju mnoge uloge, nude reviziju poznatog Homerovog spjeva"
81 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 12:15h

Kanadska drama bazirana na poznatom mediteransko-grčkom epu, pravi puni krug i vraća se u Mediteran – najkraći je siže pres konferencije koja je u Tivtu održana povodom premijere nove pozorišne predstave tivatskog Centra za kulturu – komada „Penelopijada“ po tekstu kanadske spisateljke Margaret Etvud.

Penelopijada će biti izvedena u subotu 28. jula u 21 sat. Predstava je urađena kao prva crnogorsko-kanadska pozorišna koprodukcija na kojoj su sarađivali Centar za kulturu Tivat i „April Poduction“ iz Toronta, okupila je mješovitu ekipu kanadskih, crnogorskih i umjetnika iz regiona, a zanimljivo je da je taj projekat podržao i kanadski državni Savjet za kulturu.

„Penelopijada“ je dio manifestacije „Dani Kanade u Tivtu“ a režirala je kanadska rediteljka našeg porijekla Dragana Varagić, scenografiju potpisuje Ketlin Irvin, kostime je uradila Jelisaveta Tatić-Čuturilo, koreografiju Slavka Nelević, a muziku je napisao Aleksandar Gajić, kompozitor iz Kanade.

"Naša teška priča o Penelopi ima komičnih elemenata, ima songova, ima koreografije, različitih stilskih žanrova"

"Ovaj komad temelji se na jednoj sveljudskoj i svevremenoj temi – odgovornosti. Predstava je borba da se prikaže istina koju bi svi najradije zaboravili. Istina je ljekovita. Pitanje istine je pitanje identiteta", kazala je rediteljka Dragana Varagić dodajući da je na temelju romana poznate kanadske autorke Margaret Etvud, koji tretira jedan manji događaj iz Homerove „Odiseje“, napravila „postmodernističku predstavu koja ide od komedije, preko teatra apsurda do tragedije na kraju“, pri čemu potpuno ženska glumačka ekipa koju čini osam glumica, istovremeno igra čak dvadesetak različitih likova.

Revizija Homerovog spjeva

"Biće muzike i koregrafije u ovom sveženskom komadu gdje nam Penelopa i njene sluškinje koje igraju mnoge uloge, nude reviziju poznatog Homerovog spjeva. One nam, iz svoje perspektive, nude rekonstrukciju događaja iz „Odiseje“ koji je od žrtava napravio krivce i kome Homer posvećuje vrlo malo prostora, zadovoljan stereotipnim objašnjenjem i ne upuštajući se u pobliže rasvjetljavanje možda jedne kompleksnije priče koja se krije u pozadini. Tako da je komad i neka vrsta pobune protiv Homera i vjerodostojnosti njegove priče", kazala je Varagić.

"Na neki svoj način ovaj komad je oda pozorištu, pozorišnim sredstvima, ulozi koju pozorište ima"

Rediteljka “Penelopijade“ posebno naglašava da je Margaret Etvud kao pisac “čuvena po tome što su joj sredstva jako slobodna i od svih onih koji učestvuju u tome što ona radi, zahtijeva poigravanje i slobodu.“

"Tako naša teška priča o Penelopi ima komičnih elemenata, ima songova, ima koreografije, različitih stilskih žanrova. Na neki svoj način ovaj komad je oda pozorištu, pozorišnim sredstvima, ulozi koju pozorište ima u osvjetljavanju stvari koje su nam zanimljive“, istakla je Varagić.

Ističući da je rediteljka bila jako zahtjevna prema glumačkoj ekipi, Dubravka Drakić je kazala da je rediteljka bila dovoljno hrabra da pomisli da osam žena može sve to da iznese i da je osam glumica sposobno da rekonstruiše 30-40 osoba koje postoje...

U “Penelopijadi“ igraju i Tanja Bošković, Kristina Stevović, Smiljana Martinović, Branka Femić, Ivana Mrvaljević, Vesna Vujošević i Jelena Simić.

Bonus video: