Morgan Frimen: Neću u penziju

"Trenutno politiku totalno kontroliše Afrički nacionalni kongres. Oni u svakom momentu mogu da kupe predsjedništvo"
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 10:32h

Veteran u glumačkoj profesiji Morgan Frimen u razgovoru za Guardian, podijelio je svoje političke stavove, prisjetio se upoznavanja sa Nelsonom Mendelom i razgovarao o ekipi iz filma o Betmenu u kojem je bio angažovan.

Kristofer Nolan, režiser filma "The Dark Knight Rises", neko vrijeme je odbijao taj projekat, a razlog je to što se po njegovom mišljenju nikada nije desilo da treći dio nekog filma bude najuspješniji. Kada je te sumnje odbacio, snimanje je počelo i Nolan se prema riječima Morgana Frimena, bacio na posao hladne glave.

"Kada bih rekao nekome ko je došao na snimanje da porazgovara sa režiserom, trebalo bi mu puno vremena da ga pronađe. Možda bi se desilo da gleda odmah pored njega, a da ga ne primijeti. On je vrsta tihog autoriteta i uživa u tome", objašnjava Frimen.

Prethodni dio filma o Betmenu, donio je veliko sujevjerje zbog smrti glumca Hit Ledžera, koji je tumačio ulogu negativca "Džokera". Na pitanje kakav je uticaj na film imala smrt njegovog kolege, Frimen odgovara:

"Kada se glumcu desi nešto tokom produkcije, to spušta raspoloženje i moral. U stvari, on čak i nije preminuo tokom same produkcije, jer je snimanje njegovih scena tada završeno, ali film nije. Ljudi su povezali njegovu smrt sa likom koji je tumačio, zbog toga što je 'Džoker' zao. Mnogo gledaoca zamišlja da se uloga stapa sa onim ko je tumači, a ja mislim da to ovdje uopšte nije bio slučaj".

Kao i prva dva filma o čuvenom super heroju i treći dio publici šalje političku poruku.

"Kristofer nije imao namjeru da priča ima politički tok. Mislim da je politika ovdje, ako uopšte postoji, nešto kao umjetnost ili ljepota i da je u najvećoj mjeri u oku posmatrača", priča Frimen, čija je karijera duga 75 godina, duboko zašla u jesen.

Nedavno je glumio u filmovima "Retired", "The Bucket List" i "Last Vegas" sa kolegama veteranima Robertom de Nirom, Kristoferom Vokenom i Majklom Daglasom, kojeg Frimen uz smijeh izdvaja kao najpoželjnijeg među ženama. Ipak, mnogi od njegovih saradnika istih godina, poput Džina Hekman sa kojim je glumio u filmu "Unforgiven", hodaju prema zalasku sunca.

"Džin i ja imamo istog agenta, ali on se potpuno povukao. Sada je više u fazonu da ostane kući, piše novele i slika", kaže Frimen.

Hekman nije jedini iz filmske ekipe "Unforgiven" koji se povukao, jer je od karijere odustao i režiser tog blokbastera Klint Istvud.

"On će nastaviti da režira dokle god bude života u njemu. Raditi za njega bilo je jedno od tri najsrećnije okolnosti u mojoj karijeri", priča čuveni glumac.

Nakon ovoga, postavlja se pitanje šta Morgana Frimena zadržava u ovom poslu sada kada je vrijedan više od 70 miliona dolara.

"Mene podstiče isto što i svakog drugog. Imam posao i stvari koje treba da odradim. Volim svoj posao i srećan sam zbog toga. Radim zato što to želim, a ne zato što moram", objašnjava holivudska zvijezda, koja je posebno uživala tumačeći Nelsona Mendelu.

"Smiješno je kako smo se upoznali. On me je na neki način pozvao kada je objavio knjigu 'Long Walk to Wreedom', jer su ga pitali kojeg glumca bi volio da vidi na filmu u njegovoj ulozi. Odgovorio je moje ime, što je bilo prilično lijepo od njega. Nakon toga smo se sreli u njegovoj kući u Johanesburgu i tada sam mu rekao da ako želi da to uradim, moraću da imam bliži pristup. Da mu budem toliko blizu, da ga mogu uhvatiti za ruku", prisjeća se Frimen.

On dodaje da su tokom snimanja uvijek sjedeli zajedno.

"Iz daljine je izgledalo kao da ima auru, kao legenda, ali izbliza je samo običan čovjek", kratko odgovara glumac koji je Južnu Afriku, posjetio u vrijeme velikih nereda.

"Kada sam prvi put bio tamo, čini mi se 1992, Mendela je bio oslobođen iz zatvora, ali još nije bio predsjednik. Neredi su nicali svuda okolo. Bio sam tamo, jer smo snimali film 'Beopham' (njegov debitantski režiserski film). Trebala nam je dozvola za rad u Sovetu, gdje smo planirali da snimimo dvije scene nereda. Tada smo pomislili 'pa dobro, danas ćemo ovdje izazvati još jedne nerede'", prepričava on uz smijeh doživljaje iz Afrike. Nakon opaske da su na kraju ipak morali da snimaju na drugom mjestu, Frimen se tužnim glasom osvrće na trenutnu političku situaciju.

"Trenutno politiku totalno kontroliše Afrički nacionalni kongres. Oni u svakom momentu mogu da kupe predsjedništvo", kaže Frimen.

Galerija

Bonus video: