SKANK

"Golubovi": Albanskim državljanima se ne može suditi u Crnoj Gori

Iz više izvora Vijesti saznaju se albanskim državljanima koji se nalaze u bjekstvu, ne može suditi u Crnoj Gori za krivična djela koja su izvršili na teritoriji Albanije
405 pregleda 3 komentar(a)
Golubovi, Foto: Vesko Belojević
Golubovi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.03.2019. 18:04h

Nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu okrivljenima za šverc više stotina kilograma “skanka”, poznat u javnosti po policijskoj akciji “Golubovi”, predmet je dodijeljen vijeću sudije Ane Vuković u Višem sudu u Podgorici.

Pripremajući se da zakaže glavni pretres u ponovljenom sudskom procesu i postupajući po ukidnom rješenju Apelacionog suda, Vuković je predmet dostavila vanraspravnom vijeću Višeg suda.

Iz više izvora, iz suda i branilaca okrivljenih, Vijesti saznajemo da je vanraspravno krivično vijeće Višeg suda donijelo odluku da se u Crnoj Gori ne može suditi albanskim državljanima, koji se nalaze u bjekstvu, za krivična djela koja su izvršili na teritoriji Albanije.

Prvostepenom presudom, petorica albanskih državljana u odsustvu su u maju prošle godine, Fran i Ljuiđ Marinaj i Zef Kole osuđeni na jedinstvenu kaznu od po 14 godina zatvora, a dok su Alfred i Genci Mecaj osuđeni na po 10 godina.

Izvor “Vijesti” je objasnio da je specijalni tužilac za suzbijanje organizovanog kriminala uložio žalbu na odluku vijeća Višeg suda, te da tek nakon odluke Apelacionog suda, može se zakazati glavni pretres.

Uvažavajući žalbe specijalnog tužioca za suzbijanje organizovanog kriminala i branilaca optuženih, Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu okrivljenima u predmetu “Golubovi”, koje je specijalno vijeće sudije Slavke Vukčević u Višem sudu u Podgorici osudilo na na 237 godina i 10 mjeseci zatvora, za zločinačko udruživanje i šverca skanka. Presuda je ukinuta i u oslobađajućem dijelu, i u ponovljenom procesu će im se ponovo suditi.

Okrivljeni Đon N. Dušović osuđen je na 10, Leon D. Gojčaj, na 14, a Vladimir B. Matanović, Željko S. Peličić - službenik ZIKS-a i Saša M. Šuškavčević na po 12 godina zatvora. Dražen G. Šuškavčević osuđen je na 11, Neđeljko R. Janković na devet, Aleksandar M. Međedović na sedam i po godina, dok su na po šest i po godina osuđeni Boban P. Janković, Vladimir Z. Đinović, Aleksa Đ. Đinović i Tihomir B. Popović.

Branislav B. Vračar, osuđen je na tri i po, Duško G. Jovović na četiri godine i sedam mjeseci zatvora Momčilo D. Mojašević na dvije i po godine zatvora. Ranko V. Babović i Igor D. Krstović osuđeni su na po tri godine i tri mjeseca zatvora, Milosav M. Ivanović, na tri i po, Danilo M. Senić na tri, Radoslav I. Rašović na dvije, Srđan L. Majić, na četiri godine i dva mjeseca, Ivana V. Suškavčević na četiri i po godine, Neđeljko P. Knežević na šest godina i osam mjeseci, Nemanja S. Peličić na četiri i po godine, Željko S. Bečić na pet godina, Predrag Đ. Vuletić na dvije i po godine, Radule T. Božović na četiri godine i dva mjeseca i Puniša Ž. Nikolić, osuđen je na četiri godine i tri mjeseca zatvora.