Festival klapa od 3. do 5. avgusta u Perastu

Na festivalu će u takmičarskom dijelu nastupiti 20 klapa, 7 ženskih, 5 mješovitih i 8 muških klapa iz Hrvatske, BiH i Crne Gore
4 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 08:01h

Međunarodni festival klapa u Perastu, koji je od ove godine u okviru međunarodnog festivala Kotor Art, održaće se od 3. do 5. avgusta.

Pored dvije takmičarske večeri na kojima će učestvovati nekoliko klapa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, najvažniji programski dio je naučni skup o Ludviku Kubi, češkom muzikologu, folkloristi, slikaru i piscu, koji je zapisao oko 160 klapskih pjesama iz Boke, a koje se danas čuvaju u Akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Umjetnički direktor Kotor Arta Paolo Mađeli je kazao da ovo nije privremeno udruživanje, već početak jednog zajedničkog putovanja, jer je klapa nešto što kulturološki ujedinjuje prostor Mediterana.

"Ozbiljno se radi na formiranju asocijacije mediteranskih festivala koja bi uključila čitav Mediteran, što znači Izrael, Liban, Kipar, Tursku, Grčku, a suština klapske pjesme vraća nas u prošlost čak do XIII vijeka", kazao je Mađeli na konferenciji za novinare.

Milan Kovačević, direktor Festivala klapa u Perastu je kazao da je ovaj festival za 11 godina postojanja bio pravi most prijateljstva sa mnogima i predstavlja pitanje identiteta.

"U tom pravcu ove godine uvodi se Bokeljska pjesma kao obavezan dio repertoara."

Izazovi sadašnjim kompozitorima i tekstopiscima

Svih 20 klapa koje će se takmičiti na ovogodišnjem festivalu će otpjevati 20 bokeljskih pjesama prikupljenih od domaćih etno muzikologa.

Ovogodišnji festival promovisaće dragocjene zapise što će predstavljati isto toliko izazova sadašnjim kompozitorima, aranžerima i tekstopiscima- rekao je Kovačević.

Na festivalu će u takmičarskom dijelu nastupiti 20 klapa, 7 ženskih, 5 mješovitih i 8 muških klapa iz Hrvatske, BiH i Crne Gore

Na festivalu će u takmičarskom dijelu nastupiti 20 klapa, 7 ženskih, 5 mješovitih i 8 muških klapa iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, a u revijalnom 8 crnogorskih klapa.

O izuzetnom značaju Ludvika Kube i seminaru posvećenom ovom stvaraocu govorila je Marina Dulović, direktorica kotorske Muzičke škole, a presjek festivala u Perastu kroz minulih 11 godina dala je Marina Brainović, članica Upravnog odbora Festivala klapa.

Nagrada za najbolju novu klapsku pjesmu nosi ime profesora Nikole Gregovića koji je obradio i aranžirao najveći broj bokeljskih pjesama. Za najbolji aranžman nove pjesme biće uručena nagrada “Milorad-Minja Vučetić”, a za najbolji tekst nagrada “Julije Balović”. “Kazada” je nagrada koju dodjeljuje publika za najbolje klape po kategorijama.

Bonus video: