Srbija izručila Strugara Crnoj Gori

Suđenje za ubistvo albanskih izbjeglica u Kaluđerskom Lazu tokom NATO intervencije 1999. godine počelo je 19. marta 2009. godine u Bijelom Polju
232 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 16:20h

Predrag Strugar (54), koji se sumnjiči da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, izručen je u srijedu iz Srbije u Crnu Goru.

Strugar je odmah po izručenju sproveden u zatvor u Bijelom Polju.

Službenici Interpola Podgorica, uz asistenciju službenika Posebne jedinice policije, realizovali su ekstradiciju Strugara.

On je uhapšen 30. oktobra 2010. godine u Beogradu, po međunarodnoj potjernici Interpola Podgorica, u skladu sa Ugovorom o izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Crne Gore.

"Strugar se potražuje radi privođenja u cilju vođenja krivičnog postupka pred Višim sudom u Bijelom Polju zbog osnovane sumnje daje izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva", piše u saopštenju Uprave policije.

U Višem sudu u Bijelom Polju u toku je suđenje Strugaru i sedmorici pripadnika bivše Vojske Jugoslavije. Optuženi su da su 18. aprila 1999. zauzeli borbene položaje iznad i oko sela Kaluđerski Laz, u opštini Rožaje, odakle su, navodno, pucali na nenaoružane civile i ubili šest osoba.

Suđenje za ubistvo albanskih izbjeglica u Kaluđerskom Lazu tokom NATO intervencije 1999. godine počelo je 19. marta 2009. godine u Bijelom Polju.

Sredinom prošle godine, međutim, ukinut je pritvor optuženim Momčilu V. Barjaktaroviću (56), Petru M. Labudoviću (51), Boru D. Novakoviću (33), Miru M. Bojoviću (44) i Radomiru M. Đuraškoviću (47).

Pritvor je ukinulo vanpretresno vijeće Višeg suda u Bijelom Polju u sastavu Tofil Žujović, predsjednik, i sudije Radivoje Zeković i Radoslav Konatar, nakon pribavljenog mišljenja državnog tužioca. Pritvor je zbog bolesti ranije ukinut Acu D. Kneževiću (45) i Ivanu I. Radniću (44), dok se prvooptuženom Predragu P. Strugaru sudilo u odsustvu.

"S obzirom na činjenicu da danas ističe vrijeme od tri godine od kako je optuženim određen pritvor nakon podizanja optužnice, što predstavlja zakonom najduži predviđeni rok trajanja pritvora nakon podizanja optužnice, i imajući u vidu da prvostepena presuda nije donesena, vijeće je po službenoj dužnosti optuženim ukinulo pritvor, i odredilo da se odmah puste na slobodu", saopštila je tada portparolka Višeg suda Biljana Čović.

Ona je navela, da je protiv rješenja dozvoljena žalba, koja ne zadržava njegovo izvršenje. Novo suđenje u Bijelom Polju počeće u septembru.

Predragov otac, general bivše JNA Pavle Strugar, bio je optužen pred Haškim tribunalom za bombardovanje Dubrovnika 1991. godine Strugara je Haški tribunal osudio na 7,5 godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika 1991. godine, a pušten je na slobodu 2009. nakon što je odležao dvije trećine kazne.

Galerija

Bonus video: