Grad teatar u Dubrovniku: Kulturna saradnja je neminovnost

Premijera predstave pred publikom u Dubrovniku, uzvratna je posjeta Grad teatra - 12. jula budvanski festival ugostio je „Kate Kapuralicu"
0 komentar(a)
Božanstvena komedija, Foto: Grad teatar
Božanstvena komedija, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 26.07.2012. 12:59h

Predstava 25. Grad teatra, „Božanstvena komedija", po konceptu i u koreografiji Edvarda Kluga, koprodukcija sa Bitef teatrom iz Beograda, u izvođenju trupe „Bitef dens company", biće izvedena u četvrtak 26. jula na Dubrovačkim ljetnjim igrama.

Edvard Klug dobio je Nagradu „Dimitrije Parlić" za 2011. godinu, priznanje koje Udruženje baletskih umetnika Srbije dodjeljuje za koreografsku i igračku bravuru, njegovo ostvarenje gostovalo je na brojnim festivalima u regionu i inostranstvu.

Premijera predstave pred publikom u Dubrovniku, uzvratna je posjeta Grad teatra - 12. jula budvanski festival ugostio je „Kate Kapuralicu" Vlaha Stulija, u režiji Daria Haijačeka, hit produkciju prošlogodišnjih Dubrovačkih ljetnjih igara.

Prva saradnja

Značaj ove „razmjene" najboljih ostvarenja dvaju festivala, po riječima direktora Grad teatra Merina Smailagića, utoliko je značajnija što je to i prva saradnja dviju najprestižnijih ljetnjih kulturnih manifestacija u regionu u njihovoj istoriji nikada prije ovog gostovanja Grad teatar i Dubrovačke ljetnje igre nisu sarađivali.

"Nismo konkurencija jedni drugima, naprotiv, samo možemo još više podići kvalitet svojih programa"

"Pokazuje se sve više da kulturna saradnja u regionu postaje neminovnost, da nije samo pitanje dobre volje nekih pojedinaca ili rezultat nekih individualnih gestova, nego da nam je svima podjednako korisna. Mislim da je ova razmjena predstava Grad teatra i Dubrovačkih ljetnjih igara put kojim treba da idu svi festivali u regionu.

Nismo konkurencija jedni drugima, naprotiv, samo možemo još više podići kvalitet svojih programa, pogotovu danas, kada se svi festivali bore sa istim finansijskim teškoćama.

Budvanski i dubrovački festival jesu u različitim državama, ali su i vrlo blizu, na dva sata vožnje, i nekako bi bilo logično da se naša saradnja proširi i na druge segmente zašto danas, kada su gostovanja najvećih umjetničkih imena iz inostranstva preskupa za sve, ne bismo zajednički to radili i razmjenjivali programe, a nesumnjivo je da su oba festivala dokazala višedecenijski kvalitet", kazao je Merin Smailagić, ističući da se ovim gostovanjima nakon više od dvije decenije obnavlja i kulturna saradnja između Budve i Dubrovnika posljednji put ovdje je gostovao Teatar „Lero", koji je 1990. izveo Vitkijevičeve „Žohare", u režiji Davora Mojaša.

Revitalizacija prostora

Po riječima Dore Ruždjak-Podolski, selektorke Dramskog programa Dubrovačkih ljetnjih igara, kulturni prostor u regionu svakako treba revitalizovati.

"Mi smo u Budvi doživjeli odličan prijem u svakom smislu, od organizacionog, do prijema publike, i drago mi je što možemo ugostiti Grad teatar. Dubrovačkim ljetnjim igrama bio je potreban balet, evo, već nekoliko godina ga pokušavamo vratiti u program, jer je Dubrovnik bio poznat po plesnim produkcijama, i to zaista recentnih i savremenih autora koji su bili prisutni na festivalu, ali je to, nažalost, nekako nestalo.

U svakom slučaju, osobno poznajem Edvarda Kluga još iz Maribora, jer se interesiram i taj dio kazališnog izraza, iznimno ga cijenim, i gostovanje njegove predstave ispalo je za nas kao vrlo lijepa ponuda budvanskog festivala, koja se sjajno uklopila u naš program kaže", Dora Ruždjak-Podolski.

Proširenje saradnje

Kako ističe Marko Kentera, direktor „Multimedia grupe" koja uređuje dramski program Grad teatra, već nekoliko godina strategija je festivala u Budvi da se proširi saradnja sa festivalima u regionu.

"Posle ove saradnje sa Dubrovačkim ljetnjim igrama, postoje najave i razgovori da se već iduće godine napravi zajednička koprodukcija dvaju festivala"

"Ove godine smo je poboljšali, tako da imamo saradnju sa četiri festivala beogradskim Bitefom, Riječkim ljetnjim noćima, Tvrđava teatrom iz Smedereva i Dubrovačkim ljetnjim.

Dubrovnik za Budvu, naravno, ima posebno mjesto, ne samo zbog svoje kulturne tradicije i umjetnosti, već i zbog sličnog mentaliteta, bliskosti, ali i nekih događaja iz prošlosti. Posle ove saradnje sa Dubrovačkim ljetnjim igrama, postoje najave i razgovori da se već iduće godine napravi zajednička koprodukcija dvaju festivala.

I kako je Grad teatar nekako reper svih kulturnih dešavanja u Crnoj Gori, pokazalo se daje samim tim i ovaj prostor Rijeka Dubrovnik Budva, ponovo spojio, što je još jedan dokaz koliko je cijenjen, ako ne kao najbolji, a onda kao jedan od najboljih festivalskih projekata u jugoistočnoj Evropi. Naš cilj je da sa tim centrima sarađujemo i u budućnosti", kaže Marko Kentera.

Kao junake Danteove priče, na muziku Boruta Kržišnika i Milka Lazara, publika će vidjeti Ašhen Ataljanc, Nikolu Tomaševića, Strahinju Lackovića, Miloša Isailovića, Uroša Petronijevića, Anu Ignjatović Zagorac, Nevenu Jovanović i Milicu Jević.

Bonus video: