Pretjerano gledanje televizije vodi u depresiju

Hrčci su takođe proizvodili više proteina TNF, hemijskog glasnika (neurotransmiter) koji se mobiliše kada je tijelo povrijeđeno ili inficirano i koji izaziva upalu u pokušaju da sredi štetu.
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 12:23h

Tim neurologa sa Univerziteta u Ohaju koristio je hrčke kako bi utvrdili povezanost prigušene svjetlosti noću i promjena u ponašanju i ispostavilo se da su promjene u ponašanju i u mozgu hrčaka slične sa simptomima depresivnih ljudi.

"Rezultati kod hrčaka u skladu su sa onim što znamo o depresiji kod ljudi", rekla je vođa tima Trejsi Bedrosijan. Iako je izlaganje noćnom svjetlu bilo povezivano sa povećanjem rizika od raka dojke i gojaznosti, odnos svjetla i poremećaja ponašanja nikada nije bio razlučen do kraja, prenosi Rojters.

Životinje koje su učestvovale u eksperimentu četiri sedmice bile su tokom noći izložene slabom svjetlu koje je ekvivalent televizoru u zamračenoj sobi i njihovi rezultati upoređeni su sa rezultatima kontrolne grupe koja noću nije bila podvrgnuta prigušenoj svjetlosti.

Eksperimentalna grupa je potom ubačena u normalan ciklus na nedjelju, dvije ili četiri prije nego što su ponovo testirani. Rezultati su pokazali da su hrčci bili manje aktivni i da ih je slabo interesovala zašećerena voda - oba znaka komparabilna su sa znacima depresije kod ljudi.

Istraživači su otkrili i promjene u mozgu koje su takođe povezane sa depresivnim ljudima.

Hrčci su takođe proizvodili više proteina TNF, hemijskog glasnika (neurotransmiter) koji se mobiliše kada je tijelo povrijeđeno ili inficirano i koji izaziva upalu u pokušaju da sredi štetu.

"Stručnjaci su pronašli snažnu vezu kod ljudi između hronične inflamacije i depresije. Zbog toga je važno da pronađemo ovu vezu između prigušenog svjetla noću i povećanog lučenja TNFa", rekao je Rendi Nilson koji je takođe radio na studiji.

Simptomi depresije nestajali su kada su hrčci vraćeni u normalan ciklus, a nivo TNFa se vratio na normalu posle dvije nedjelje

"Dobra vijest je da oni koji do kasno ostaju ispred televizije ili kompjutera mogu da ponište štete efekte povratkom na regularan dan-noć ciklus i minimalizacijom izloženosti vještačkom svjetlu noću", rekla je Bedrosijan.

Bonus video: