Otkrivena moćna alternativa antibioticima

Američki naučnici javljaju da su otkrili strukturu i proces funkcionisanja moćne mašine za ubijanje bakterija koja bi u skoroj budućnosti mogla da postane alternativa antibioticima
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 08:28h

U izvještaju predstavljenom u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" naučnici sa Univerziteta Monaš, Rockefeler i Meriland objasnili su kako bakteriofag PlyC ubija bakterije koje uzrokuju brojne infekcije od upale grla preko upale pluća do tzv. streptokoknog toksičnog šok sindroma.

Bakteriofage, virusi koji napadaju i ubijaju bakterije pomoću posebnih proteina lizina, istraživali su se kao mogući lijek još 1919. Međutim, fagna terapija i sva istraživanja vezana za njeno dalje usavršavanje napuštena je nakon otkrića antibiotika 1940-ih.

Američki tim je posljednjih šest godina proveo u dešifrovanju atomske strukture PlyC-a kako bi razotkrio njegova izuzetna antibakterijska svojstva.

Dr Šina Mekgovan iz "School of Biomedical Sciences" kaže da je PlyC svojom strukturom i izgledom podsjeća na svemirski brod.

"PlyC je sastavljen od devet odvojenih proteinskih djelova koji se okupljaju kako bi formirali vrlo efikasanu mašinu za ubijanje bakterija", rekla je dr Mekgovan i dodala:

"Zapravo liči na leteći tanjir sa dvije bojeve glave. Djeluje tako što se veže za površinu bakterije pomoću osam mjesta za pristajanje smještenih na jednoj strani "tanjira". Dvije "bojeve glave" potom probijaju površinu ćelije i brzo ubijaju bakteriju."

Ašli Bakli kaže da je PlyC, koja napada streptokokne bakterije, jako zanimljiv za buduća istraživanja mogućih novih ljekova.

"PlyC se u svojem čistom obliku pokazao sto puta efikasnijim u ubijanju nekih bakterija od bilo kojeg lizina, čak je moćniji i od varikine", kaže dr Bakli.

Bakteriofag ili, kraće, fag, specifičan je bakterijski virus koji se umnožava na račun bakterija i živi kao parazit u njima. Kada nađe bakteriju, inficira je, zaustavlja proces njenog razmnožavanja i umjesto toga započinje proces izgradnje mnoštva novih faga. Na kraju se bakterija rasprsne, a fage se oslobađaju i započinju novi krug napada.

U medicini nastoje da iskoriste njihovu sposobnost razaranja bakterijskih ćelija čime bi oni trebali da postanu zamjena za antibiotike zbog sve bržeg razvoja otpornosti nekih bakterija na dejstvo antibiotika.

Do sada na ovom principu u medicini nisu razvijene primjenljive metode zbog visoke nestabilnosti faga u čovječijem organizmu kao i problema da organizam brzo prepoznaje fage kao strano tijelo, razvija specifičnu imunološku reakciju i uništava ih.

Bonus video: