Direktor "Zore" imovinu fabrike čiji je vlasnik država, prodao tastu

Izvršni direktor mljekare "Zora" nelegalno iskoristio opremu firme vrijednu 25.000 eura
268 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 17:30h

Izvršni direktor Mljekare “Zora” Vladan Rakonjac (38) sumnjiči se da je tu kompaniju oštetio za gotovo 25.000 eura, tako što je fabričku opremu za proizvodnju sira prodao svome tastu Lazaru Kneževiću.

Knežević je siraru odnio kući, u Bijelo Polje i koristio je za proizvodnju i preradu sira.

Beranski policajci podnijeli su juče osnovnom državnom tužiocu u Beranama krivičnu prijavu protiv Rakonjca i Sameta Mekića (41), iz Bijelog Polja, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Rakonjac je, kako sumnjaju iz policije u Beranama, svom tastu Kneževiću prodao, za za sada neutvrđeni novčani iznos, dio imovine mljekare – opremu za proizvodnju sira, pričinjavajući time mljekari materijalnu štetu od 24.525 eura, koliko i vrijedi ta oprema.

Sirara završila kod tasta: Mljekara "Zora" (Foto: Rabrenović)

Iz policije sumnjaju da je Mekić krivično djelo počinio zajedno sa Rakonjcem.

Prema informacijama “Vijesti” iz policije u Beranama, siraru je donirala jedna međunarodna organizacija mljekari “Zora” 2007.

Nakon što je prošle godine Rakonjac došao na poziciju vršioca dužnosti izvršnog direktora firme “Zora”, siraru je sa osumnjičenim Mekićem prodao Kneževiću, na osnovu potpisanog nelegalnog ugovora

Iako je vrijedna oprema donirana kako bi se unaprijedila proizvodnja u toj firmi, ona je završila kod Sameta Mekića u selu Korita, kod Bijelog Polja, gdje se nalazi ogranak ove firme, i korišćena je svega nekoliko dana.

Nedugo zatim gubi joj se svaki trag. Policija pretpostavlja da je, nakon što je prošle godine Rakonjac došao na poziciju vršioca dužnosti izvršnog direktora firme “Zora”, siraru sa osumnjičenim Mekićem prodao Kneževiću, na osnovu potpisanog nelegalnog ugovora.

“Policijske mjere i radnje po ovom predmetu započete su nakon saznanja službenika PJ Berane da se oprema mljekare 'Zora' za proizvodnju sira ne nalazi u proizvodnim prostorijama mljekare, već u Bijelom Polju, u porodičnoj kući L.K, koji tu opremu koristi za proizvodnju i preradu sira. Postupajući po tim saznanjima, službenici PJ Bijelo Polje su izvršili provjere, izuzeli dokumentaciju u vezi sa predmetom i realizovali ostale potrebne službene mjere i radnje”, piše u saopštenju Uprave policije.

O događaju je obaviješten osnovni državni tužilac u Beranama, po čijem nalogu su od osumnjičenih uzete izjave. Nadležni tužilac je kvalifikovao krivično djelo, a krivična prijava protiv Rakonjca i Mekića, u konsultaciji sa tužiocem, podnijeta je u redovnom postupku.

Oprema Mljekare „Zora“ biće oduzeta od Kneževića i vraćena mljekari.

Bonus video: