Prošlost se najbrže mijenja

Dvotomno izdanje Lekićeve knjige "Istorija Italije od Kavura do Montija" koja prati 150 godina istorije Italije izdale su "Vijesti"
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 16:37h

Da li se italijansko buđenje, od prije vijeka i po, koje je dovelo da stvaranja moderne Italije, može desiti i u Crnoj Gori, zemlji koja i dalje kuburi sa istorijom, koju i dalje pišu istoričari sa diplomom i bez nje - pitanja su koja su se mogla čuti na promociji knjige ambasadora Miodraga Lekića "Istorija Italije od Kavura do Montija", održane na sceni između crkava u Starom gradu.

Dvotomno izdanje Lekićeve knjige koja prati 150 godina istorije Italije izdale su "Vijesti".

Lekić, koji je samo par sati prije održavanja promocije u Budvi, prihvatio da bude na čelu Demokratskog fronta, opozicionog fronta koji će odmjeriti snage na predstojećim jesenjim izborima, upravo je i publici bio interesantan, da odgovori da li je Crna Gore spremna za novo buđenje.

"Ispada da se ništa tako brzo ne mijenja kao prošlost. Smjenjuju se elite koje objašnjavaju na različite načine prošlost. Problem je savladati, artikulisati, metabolizovati istoriju sopstvenog naroda. Mislim da bolje sada poznajem italijansku istoriju, iz razloga što sam se bavio njome i što imam tu distancu. Ovdje ne, ovdje se nailazi na određene barijere. Ja živim i dalje neku kulturu sumnje oko podataka, mnogih stvari koje se vezuju za crnogorsku istoriju. Paradoksalno je, jer smo manji, a nekada i u savremenom smislu izgledamo komplikovanije društvo nego američko, kada pogledate našu realnost, procese etničke, komplikacije. Bolje se vidi nečija strana istorija, nego svoja", istakao je Lekić.

Ističući da je istorija uvijek priča aktuelnog pokoljenja o prošlosti, urednik izdanja Balša Brković je naveo da je ključno u modernoj istoriji sredina 19. vijeka, konačno formiranje država poput Italije i Njemačke.

"Projekat Italije je sadržavao neku vrstu ujedinjenja različitih prostora, ne samo etničkih. Čitaocu sa naših prostora može biti vrlo zanimljivo jer može u toku čitanja razmišljati kako sličan projekat, mnogo kasnije na prostoru Južnih Slovena, nije uspio i zašto nije uspio. Upravo Italija je primjer koliko se različiti impulsi mogu uobličiti u jednu svijest", ocijenio je Brković.

Direktor "Vijesti" Željko Ivanović je rekao da nije uobičajeno da stranci pišu istorije drugih država, uglavnom se istoričari i publicisti bave istorijom sopstvene države.

"Mi osim što "izdajemo državu", ponekad i izdajemo neku knjigu. U posljednjih devet godina, 'Vijesti' su izdale 50-ak kolekcija i blizu 200 naslova, koji su prodati u nevjerovatnih tri miliona primjeraka, i tri miliona primjeraka je ušlo u tih 180.000 crnogorskih domova. Oborili smo sve svjetske rekorde i kuće crnogorske su zatrpane našim izdanjima", rekao je Ivanović.

Bonus video: