Miljana Mugošu je trebalo kazniti za primjer

Međunarodna neprofitna organizacija za slobodu novinara žali što je Mugoša mlađi osuđen samo na uslovnu kaznu
76 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 17:47h

Međunarodna neprofitna organizacija za slobodu novinara - Reporteri bez granica, izrazila je duboko žaljenje što je sin gradonačelnika Podgorice i službenik ministarstva vanjskih poslova Miljan Mugoša kažnjen samo uslovno za fizički napad na urednika Vijesti Mihaila Jovovića i fotoreportera Borisa Pejovića.

"Ovu kaznu smatramo izuzetno blagom, s obzirom na brutalnost Mugošinog napada i njegovu tadašnju funkciju", saopštili su Reporteri bez granica na svom sajtu.

"Drugostepeni sud bi trebalo da izrekne kaznu za primjer kako bi se zadovoljila Pravda za ova dva novinara. Pomno ćemo pratiti kako se odvija postupak po žalbi".

Miljan Mugoša uslovno osuđen na 6 mjeseci, Jovović oslobođen optužbe>>>

Tužilaštvo najavljuje žalbu na oslobađajuću presudu za Jovovića>>>

Predstavnici Nove srpske demokratije ocijenili su da je presuda Osnovnog suda skandalozna. Time se, kako tvrde, šalje jasna poruka da napadači na novinare i nalogodavci tih napada mogu proći ili nekažnjeno ili sa niskim kaznama.

Sin gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, tadašnji diplomata u Vašingtonu, zbog incidenta iz 2009, kada je nanio tešku tjelesnu povredu uredniku "Vijesti" Mihailu Jovoviću, osuđen je na uslovnu kaznu od šest mjeseci.

"Ovakva presuda zapravo može samo da ohrabri jastrebove iz režimskih krugova, koji u slobodnim medijima vide veliku opasnost, jer ti mediji vrlo precizno ukazuju na razne nepravilnosti u društvu, kao i na one koji su se obogatili pljačkajući Crnu Goru i njene građane. Jasno je da se ovakvim presudama želi poslati poruka da su sudstvo, pravosuđe, policija, čvrsto uspostavili razliku između ljudi koji pripadaju režimu i onih koji žele otvoreno da ukažu na to da je aktuelna vlast uništila Crnu Goru", piše u saopštenju Jovana Vučurovića.

Navodi da udarne pesnice vlasti - sudstvo i pravosuđe, nastavljaju da se utrkuju u tome da pokažu odanost ljudima iz vrha režima, a to je slučaj i sa ovom presudom sinu gradonačelnika Podgorice.

"To je prirodno za sve totalitarne režime, ali je i prirodno da nakon rušenja takvih sistema, odgovaraju svi koji su radili nezakonito", naveo je Vučurović.

Portparol DPS-a Časlav Vešović rekao je "Vijestima" da njegova partija nikada ne komentariše sudske postupke, kao ni sudske odluke, pogotove ne one koje nijesu pravosnažne.

"Vijesti" nijesu mogle da iz DPS-a dobiju odgovor da li će ta partija raspravljati o starijem Mugoši nakon presude koja je pokazala da je iskonstruisao dokaze i žrtvovao svog vozača da lažno svjedoči u šefovu korist.

Izostao je i odgovor na pitanje da li smatraju da je Mugoša dostojan funkcija koje obavlja nakon ovakvog ishoda sudskog postupka.

"Vijesti" nijesu dobile ni odgovor na pitanje da li partijski šef Milo Đukanović i nakon presude smatra da su policija i tužilaštvo "profesionalno obavili svoj posao kako je tvrdio 13. avgusta 2009. kao i da se "radilo o besomučnoj hajci i pritisku na institucije Crne Gore".

Mugoše su se fizički obračunale, a Miljan i pištolj uperio u Jovovića, nakon što je fotoreporter pokušao da fotografiše nepropisno parkiran auto gradonačelnika na Bulevaru Svetog Petra cetinjskog.

Miomir Mugoša je prekršajno kažnjen sa 400 eura.

Galerija

Bonus video: