„Pesničenje”, prvi put po Crnoj Gori

Jedan od aktera “Pesničenja”, Marko Aksentijević, “Vijestima” je kazao da je “Pesničenje” trening kritičke komunikacije sa zapostavljenim kreativnim resursom - poezijom
1 komentar(a)
Pesničenje, Foto: Superste.net
Pesničenje, Foto: Superste.net
Ažurirano: 25.07.2012. 08:01h

Ljubitelji poezije biće u prilici da u Podgorici, Herceg Novom i Kotoru prisustvuju “Pesničenju”, jedinstvenom pjesničkom događaju, na kojem 15-tak pisaca, ali i publika govori svoje stihove.

U Podgorici će “Pesničenje” biti održano večeras u 22 sata u kafeu Berlin, sjutra veče u Kotoru a u subotu u Herceg Novom u okviru festivala “Sinestezija”.

Organizatori putujućeg festivala poezije, pjesničko scenske akcije, pozivaju sve zainteresovane autore, ljubitelje i pjesnike namjernike da im se pridruže u govorenju poezije.

Jedan od aktera “Pesničenja”, Marko Aksentijević, “Vijestima” je kazao da je “Pesničenje” trening kritičke komunikacije sa zapostavljenim kreativnim resursom - poezijom.

Pesničenje je nastalo kao inicijativa umjetničke grupe „Škart“ u novembru 2008. godine sa ciljem da podrži pojedince da izraze kreativne potencijale.

U protekle četiri godine, organizovano je preko 70 festivala poezije. Na svakom od događaja učestvuje oko 15 stvaralaca različitih poetika, tematskih interesovanja i tipova izražaja. U okviru “Pesničenja” izdato je 35 knjižica poezije (novcem sakupljenim od prodatih ulaznica), te organizovan veliki broj manjih festivala poezije, samostalno ili u okviru drguih kulturnih inicijativa. Na sceni je tako nastupilo preko 1200 pjesnikinja, pjesnika, performera, kantautorki, strip autora i drugih umjetnika i izvođača, a na događajima je prisustvovalo preko 15,000 ljudi. “Pesničenje” okuplja etablirne stvaraoce ali pronalazi i podržava pojedince i grupe koje pišu poeziju van ustaljenih poetskih krugova, i postavlja ih na otvorenu scenu da predstave svoje poglede, želje, snove i strahove publici, kako u svojoj sredini tako i u drugim mestima.

Gostovanje “Pesničenja” u Crnoj Gori je podržala Crnogorska željeznica.

Bonus video: