Draško Đurović završio "Aš pik": Biće i lijepih i ružnih slika

Prema riječima reditelja, film je sniman dvije godine sa prekidima, na lokacijama srednjovjekovnih gradova Ulcinja i Bara
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 19:46h

"Aš pik", dugo najavljivani film Draška Đurovića, konačno će svoju premijeru doživjeti na ovogodišnjem izdanju Hercegnovskog filmskog festivala. U pitanju je akciona melodrama čija je radnja smještena u devedesete.

"Država u Evropi na Balkanu imenom Jugoslavija je nestala, a Jugosloveni su postali jedni drugima neprijatelji i progonitelji. Ovo je film o potrebi mlade generacije da pobjegne iz 90-ih", objašnjava Đurović kojem je ovo treći dugometražni rad, nakon "Desanta na Prčevo" i "Rođeni sjutra".

Prema riječima reditelja, film je sniman dvije godine sa prekidima, na lokacijama srednjovjekovnih gradova Ulcinja i Bara i u produkciji Udruženja filmskih stvaralaca Crne Gore.

U velikoj glumačkoj ekipi, u kojoj ima glumaca iz Crne Gore, Rusije, Srbije i Češke, našla su se tri holivudska imena - Gergi Pusep (Muzička kutija), Peđa Bjelac (Hari Poter) i Majkl Medsen (Doni Brasko, Ulični psi, Kill Bill...).

Nedavno objavljeni trejler u kojem dominira upravo Medsen mnoge će asocirati na "Ulične pse", doduše odjevene u crnogorsko ruho. Đurović ipak kaže da će uloga holivudske zvijezde biti drugačija od dosadašnjih, iako se ponovo našao u ulozi negativca.

Đurović je pohvalio i mlade glumce sa Akademije na Cetinju koji su, kako kaže, spremni na ozbiljan rad, a takvi su troje angažovanih za "Aš pik"

"Gostujući sa 'Desantom na Prčevo' na festivalu u Los Anđelesu dobio sam adrese velikih glumaca koji žele da igraju u nezavisnim, umjetničkim filmovima u Evropi. Ime Majkla Medsena bilo je drugo, ispod Nika Noltija. Poslije osam mjeseci pregovora, našao se na setu u Ulcinju", objašnjava kako je angažovao poznatog glumca.

Đurović vjeruje da bi film mogao da bude uspješan i u regionu, ali ga sada najviše zanimaju rekacije na premijeri, koja će biti održana 5. avgusta u 21 sat.

"Traje 100 minuta i ima uzbudljivu priču tako da uz pametnu kampanju može biti gledan u regionu, jer na atraktivan način govori o usudima ovih prostora. Ali to je kasnija faza- film prvo ide na festival u Herceg Novi, jer moramo vidjeti kako 1500 gledalaca na Kanli kuli prihvata tu priču i sliku, a biće i lijepih i ružnih slika", otkriva reditelj.

On smatra da će mlađoj publici vjerovatno biti interesantna i muzika za film koju su radili makedonski i crnogorski kompozitori Zoran Kraljevski i Dalibor Nedović, kao i poznati rok bend Autogeni trening. Naslovnu numeru "Aš pik - Grad će imati tvoje oči" komponovao je i otpjevao Beograđanin Rastko Janković, a pjesma se može čuti na YouTubeu.

Iako je stanje u crnogorskoj kinematografiji daleko od idealnog, posljednjih godina imamo po par filmova domaćih autora godišnje.

"Vjerujem da ćemo vremenom mentalitetski hit "ma lako ćemo" pretvoriti u "mi ćemo, ovdje, to lako"

"Prošle godine u Crnoj Gori su producirana tri filma, ove godine takođe tri od kojih su dva gotova. Faza snimanja je osvojena, sada predstoji faza plasmana i nabavljanja tehike jer nam mnogo para odlazi na rentiranje iz inostranstva", objašnjava reditelj.

Po njegovom mišljenju, Crna Gora je uvijek bila najotvorenija u regionu po angažovanju saradnika sa strane, a i osposobljen je veliki broj filmskih zanatlija nove generacije.

"Vjerujem da ćemo vremenom mentalitetski hit "ma lako ćemo" pretvoriti u "mi ćemo, ovdje, to lako".

Đurović je pohvalio i mlade glumce sa Akademije na Cetinju koji su, kako kaže, spremni na ozbiljan rad, a takvi su troje angažovanih za "Aš pik".

"Momčilo Otašević, čiji će ovo biti debi na filmu, je već postao poznat, a glumice Jelena Simić i Branka Otašević su odigrale vrlo složene i zahtjevne uloge u šta će se uvjeriti svaki iskreni gledalac", kaže Đurović.

Mila Jovović u novom filmu

Odnedavno po kuloarima se priča da Đurović već radi na novom projektu, u kojem bi navodno trebalo da igra i poznata holivudska glumica Mila Jovović. Ovu informaciju crnogorski reditelj nije ni potvrdio ni demantovao, ali je otkrio dovoljno da se zaključi da nije u pitanju samo još jedna čaršijska priča.

"Radeći na jednom pozorišnom tekstu, scenarista Obrad Nenezić i ja došli smo do priče koja se odigrava deset dana prije Berlinskog kongresa, u XIX vijeku. To bi bio film na konjima i zato veći po budžetu, pa će avantura nalaženja novca trajati dugo. Ali već pregovaramo sa jednom od najvećih glumica Holivuda za jednu malu ulogu. Njeno ime iz mnogih razloga ne možemo navesti, ali vjerujte mi, svi je znate. I izgleda neodoljivo. I luda je da dođe u Crnu Goru i snima sa nama", kazao je Đurović.

Bonus video: