Jelinić: Pukanić ubijen jer je htio da svjedoči u Cnoj Gori

Pukanić samo nekoliko mjeseci prije atentata kontaktirao s nekim funkcionerima iz Crne Gore
55 pregleda 25 komentar(a)
Pukanić, Foto: Jutarnji.hr
Pukanić, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 25.07.2012. 08:08h

Uskokovi istražitelji na pragu su otkrića pravog motiva za atentat u oktobru 2008. na Iva Pukanića, jednog od osnivača i suvlasnika nedjeljnika Nacional.

Motiv je bio Pukanićeva namjera da o prikupljenim informacijama o miljeu duvanske mafije nakon Italije svjedoči i u Crnoj Gori, gdje se pripremala nova istraga o tome, piše Aktual.hr.

Istražitelji su otkrili da se Pukanić pripremao da ide da svjedoči u Crnoj Gori, "što su neki ondje znali", navodi u tekstu Berislav Jelinić jedan od bivših urednika Nacionala.

Aktual piše da je Uskok otkrio i s kime se Pukanić o tome dogovarao, kako se vodila ta komunikacija, kada se događala i što je Pukanić poručio crnogorskim sagovornicima.

Izvor koji istražitelji Uskoka smatraju pouzdanim otkrio im je da je Ivo Pukanić samo nekoliko mjeseci prije atentata kontaktirao s nekim funkcionerima iz Crne Gore i dogovarao se s njima o tome da onamo dođe da svjedoči o tome što zna o upletenosti vrha crnogorskoga političkog i poslovnog miljea u šverc cigareta.

Isti izvor ispričao je Uskokovim istražiteljima da su se kontakti Pukanića sa osobama iz crnogorskog političkog miljea odvijali putem elektronske pošte. Istražiteljima je rečeno da se ta komunikacija događala potkraj jula 2008. i da je Pukanić u porukama koje je razmjenjivao sa sagovornicima iz Crne Gore napisao da je spreman svjedočiti o svojim saznanjima o balkanskoj duvanskoj mafiji i njezinim ključnim protagonistima, te da se ispričao što zbog spriječenosti neće moći doći svjedočiti prije jeseni 2008. godine, piše Jelinić.

Zbog interesa istrage čuvaju se precizni detalji o tome koju je adresu elektronske pošte Pukanić koristio u toj komunikaciji, te je li možda pritom koristio i nekakvog posrednika. Zasad se ne otkrivaju ni informacije s kime je tačno Pukanić kontaktirao, zbog kojeg je postupka u Crnoj Gori njegovo svjedočenje moglo biti korisno, a sve se to ne otkriva možda i zbog sigurnosti osoba koje su u to bile uključene, zaključuje Aktual.

Predstavnici crnogorske parlamentarne istražne komisije na čelu sa Vuksanom Simonovićem, koji su istraživali utemeljenost pisanja Nacionala o duvanskoj mafiji, posjetili su Pukanića u Zagrebu prije 10 godina.

Bonus video: