ŠAHISTA NIKOLA ĐUKIĆ

Godine za svjetski vrh

"Bilo je neuporedivo teže ove godine, jer se na šampionat kvalifikuje 12 igrača, i svako igra sa svakim. I poštenije je, pa je i titula draža", kaže Đukić
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 08:28h

Fantastičnom završnicom pojedinačnog Prvenstva Crne Gore u šahu, Nikola Đukić je uspio da odbrani titulu. Iako je u posljednjem kolu velemajstor Dragiša Blagojević imao prednost, ali i najboljeg prijatelja Milana Draška za rivala, crnogorski šahisti su dokazali da su pravi sportisti.

Blagojević i Draško su remizirali, dok je najmlađi crnogorski velemajstor, Đukić, pobjedom nad Božidarem Kisićem odbranio naslov osvojen prošle godine.

"Naravno da sam znao da će Blagojević i Draško do kraja odigrati pošteno. Pa na Prvenstvu Crne Gore i ne može i ne bi trebalo da bude drugačije, osim u duhu sportskog fer-pleja. U svakom slučaju, ja sam napravio veliki podvig, jer od 1999. godine, kada učestvujem na državnim prvenstvima niko nije uspio da odbrani titulu. I zasita sam odigrao dobar turnir, ako se izuzme kiks u devetom kolu, u kojem sam u boljoj poziciji napravio previd i izgubio partiju od najstarijeg našeg velemajstora, Božidara Ivanovića.

"I to u partiji protiv šahiste čiji mi način igre izuzetno odgovara, i ne pamtim kada sam od Ivanovića izgubio neki bitan meč. Valjda je na to uticao podatak da bi pobjedom praktično obezbijedio titulu, jer bi mi u dva posljednja kola za to bio dovoljan remi. Zbog prevelike želje sam krenuo u osvajanje pješaka malom kombinacijom i “trenutak sljepila” je učinio svoje", našalio se 29-godišnji Đukić.

A za razliku od prošlogodišnje titule na turniru sa devet kola prema švajcarskom sistemu, ove godine se igralo 11 kola Bergera.

"Da, bilo je neuporedivo teže ove godine, jer se na šampionat kvalifikuje 12 igrača, i svako igra sa svakim. I poštenije je, pa je i titula draža. I zadovoljan sam, pogotovo što sam, pod pritiskom da moram dobiti, posljednje dvije partije igrao najbolje. Naravno, sve bi to bilo uzalud da Draško i Blagojević nijesu pravi sportisti, ali to nikako ne umanjuje moj uspjeh.

"I konkurencija je bila izuzetna, a posebno smo mi u crnogorskom šahu ponosni na mladog Luku Draškovića iz barske Rumije, koji je odličnim plasmanom zaslužio zvanje FIDE majstora. I naravno, ovaj supertalentovani 17-godišnjak je pokazao da njegova pobjeda u polufinalu kvalifikacija nije slučajnost, pogotovo ako se zna da višestruki državni prvak, Predrag Nikač nije uspio da izbori završni turnir", rekao je Đukić.

A iako je postao velemajstor u 21. godini, a prvu titulu državnog prvaka osvojio 2004. Đukić je do nove titule došao prošle, dok je u ovoj, došla i treća titula državnog prvaka.

"Teško je u Crnoj Gori održati kontinuitet, jer je šahista uglavnom sam u svim svojim akcijama. Mora razmišljati i o egzistenciji. Iako sam diplomirao engleski jezik isključivo se bavim šahom, a novac za egzistenciju se obebjeđuje igranjem na jakim međunarodnim turnirima. Zato sam 2005. godine i propustio državno prvenstvo, jer se istovremeno u Sloveniji igrao turnir sa jakim nagradnim fondom. A za uspjeh je potrebna maksimalna fokusiranost, teško je to u našim uslovima. Ipak, probaću da ostvarim i velike rezultate na međunarodnoj sceni, jer su najbolje godine za “drevnu igru” između 30-te i 40-te godine", rekao je Đukić.

Dragiša Blagojević je uspio da osvoji zlatnu medalju na četvrtoj tabli Šahovske olimpijade, misliš li da možeš to ponoviti?

"To je teško ponoviti, mnogi su veliki šahisti završili karijeru bez medalje. I niko ne može da obeća uspjeh, jer puno toga treba da se poklopi na najvećim takmičenjima. Osim toga ja u reprezentaciji igram prvu tablu, a tu je konkurencija najjača. Blagojeviću se sve poklopilo i svi crnogorski šahisti su ponosni na njegov uspjeh. Za takve domete mora se mnogo više raditi, jer nije za pohvalu našem šahu što sam ja i dalje najmlađi velemajstor.

"Sada se u svijetu do te titule dolazi već sa 17 godina, pomjerila se starosna granica nadolje, ali i dalje su 30-te godine najbolje za šah. Teško je našim mladi šahistima, jer kad mi velemajstori moramo sami misliti o svemu, kako li je tek njima. Smatram da moraju imati više partija i turnira sa starijim šahistima, a manje sa vršnjacima. Napreduje se samo igranjem sa iskusnijima i boljima", istakao je Đukić.

Budućnost čitav život

Nakon titule pojedinačnog prvaka, Nikola Đukić sanja i odbranu klupske titule, sa Budućnosti.

"Uzeo sam nekoliko dana odmora, a onda priprema za Premijer ligu u kojoj sa Budućnosti želim da odbranim titulu prvaka Crne Gore. Favoriti smo, jer igrači u mojem klubu imaju najjači rejting. Ipak, biće teško, jer je i konkurencija jaka. Liga od deset klubova počinje već 3. avgusta, a to mi je prioritet, jer znam samo za Budućnost. U Budućnosti sam “čitav život”, pa iako imamo mlađe kategorije mora se više raditi.

"Talenata ima, ali im je potrebno obezbijediti trenere. Ne može sve da zavisi od pomoći roditelja za uspjeh u našem šahu. Mi moramo da pomognemo na svaki način mlađima i nipošto ih ne smijemo doživljavati kao konkurenciju. Teško se napreduje bez organizovanog rada, a ja sam došao do rejtinga 2.515. Naravno, za uspjeh na državnom prvenstvu dobio sam novih osam bodova, ali će mi ih dodati tek za dva mjeseca", zaključio je Đukić.

Preporučujemo za Vas