Zašto se muškarci "gase" odmah poslije seksa?

"Kod žena je to znatno drugačije, one i dalje mogu da ostanu jako budne i svjesne, ali muškarci jednostavno ne uspijevaju”
177 pregleda 17 komentar(a)
erotika, seks, Foto: Shutterstock.com
erotika, seks, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.07.2012. 18:46h

Klasična situacija iz filmova, serija, stvarnog života je da muškarci utonu u san odmah poslije seksa. Nemojte (mnogo) da im zamjerite, nisu oni krivi zbog toga, a evo i naučnog objašnjenja...

Naučnici su dali odgovor na ovu veliku zagonetku i kažu da muškarci jednostavno ne mogu da izdrže i ostanu budni. Stručnjaci su sproveli istraživanje u sklopu kojeg su skenirali mozak muškarca za vrijeme i poslije orgazma. Otkrili su da se moždana kora, koja igra važnu ulogu u koncentraciji i svijesti, odmah poslije orgazma jednostavno “ugasi”.

Francuski naučnik Serž Stoler izjavio je da ovo istraživanje nudi prve naznake onogo šta se u mozgu zaista dešava, tokom i nakon seksa.

"Kod žena je to znatno drugačije, one i dalje mogu da ostanu jako budne i svjesne, ali muškarci jednostavno ne uspijevaju”, kaže Stoler.

Istraživanje je takođe pokazalo da mozak automatski "isključi" svaku želju za seksom odmah poslije orgazma. Još jedan razlog zbog kojeg muškarci odmah poslije seksa utonu u san je to što što njihov mozak preplavi serotonin, piše B92.

Bonus video: