Vatrogasci u Baru lokalizovali tri požara

Vatrogascima "radni dan" otvorio požar na potezu Velikog Pijeska prema Pečuricama, nešto nakon 9 časova u mjestu Pomeđe
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 12:23h

Vatrogasci Službe zaštite Bar su skoro istovremeno gasili tri požara na tri različite lokacije širom opštine.

Sva tri požara su brzom akcijom lokalizovani, pa je spriječena veća šteta od dopola izgorjelog auta "hjundai I 30" (BG 224 CN) i dijela sagorjele borovine na rtu Ratac.

Načelnik Službe zaštite Velizar Čađenović, kazao je "Vijestima" da je vatrogascima radni dan otvorio požar na potezu Velikog Pijeska prema Pečuricama, nešto nakon 9 časova u mjestu Pomeđe.

Uzrok požara, sumnjaju vatrogasci, je varnica od zapaljenog smeća koja je zahvatila okolnu šumu i sitno rastinje. Očevici ove akcije vatrogasaca kažu da su u požaru izgorjela četiri stabla maslina i dosta sitnog rastinja, a u Pomeđi su prema istim navodima u opasnosti bile i kuće mještana u neposrednoj blizini.

"Sva sreća da je ekipa vatrogasaca stalno u Pečuricama, pa su se odmah spustili na lice mjesta, a stigla im je i ispomoć iz Bara pa su uspjeli da odbrane objekte i spasu mještane od veće štete. Otprilike oko 11 sati sve je bilo gotovo", kažu stanovnici Mrkojevića.

Čađenović je kazao da su požar u Pomeđi ugasile ekipe sa tri vozila.

"Dok su se naše ekipe sa Velikog Pijeska nakon uspješno okončane akcije vraćale u Bar, dobili smo skoro u isto vrijeme, nakon 11 sati, obavještenja o požarima koji su izbili na rtu Ratac nadomak hotela Inex Zlatna obala kod Sutomora, te u naselju Sokolana kod Luke Bar gdje je bila zapaljena jedna baraka. Na gašenje u Sokolanu uputili smo jedan od dva kamiona koji su se vraćali iz Mrkojevića, a sve raspoložive snage smo potom uputili na Ratac", naveo je Čađenović.

Ovaj požar na rtu na kojem se nalazi više divljih i veoma popularnih plaža izbio je iz zvanično još neutvrđenih razloga. Čađenović je istakao da nije bilo opasnosti po hotel i turiste, međutim, akcija je bila otežana pošto je plamen izbio u borovini koja brzo i lako gori.

Uz to, vatra je zahvatila neočišćeni dio šume u kojem su na ledini bila parkirana brojna vozila.

"Dejstvovali smo u prvom naletu sa pet vozila, no, vatra je uspjela da zahvati auto beogradskih tablica čiji je zadnji kraj izgorio. Od plamena je stradao i dio borovine, međutim, druge štete po ljude i materijalnu imovinu nije bilo. Sve smo brzo završili i već oko 13 sati sa lica mjesta povukli smo glavninu snaga, ostavili smo dežurni tim da dežura za svaki slučaj", zaključio je Čađenović.

Baraka u Sokolani je takođe odbranjena i sačuvana od plamene stihije.

Galerija

Bonus video: