Mandoline prvi put pred Kotoranima

Orkestar čini 40 muzičara između deset i 20 godina starosti, i nekoliko članova koji imaju iznad 20 godina
57 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 08:10h

Virsavejski orkestar mandolina pod dirigentskim vođstvom maestra Leva Kaimoviča nastupiće večeras u Centru za kulturu „Nikola Đurković“ u 21 sat.

Publika će imati priliku da prvi put u okviru Don Brankovih dana muzike sluša orkestar mandolina, koji po uzrasnoj dobi spada u omladinske ansamble. Popularna klasika biće njihov jedinstveni izvođačko-stilski okvir, pa će tako publika slušati uvertiru za operu „Travijata“ Đuzepa Verdija, menuet i poznati badineri iz „Svite br. 2“ Johana Sebastijana Baha, zatim „Rumunske igre“ Bele Bartoka, prepoznatljivi „Adađo“ Tomasa Albininoja. Pored toga, biće tu i djela Mecakapoa, Varloka, Gliera, Kozme, Rodrigeza, kao i obrade tradicionalnih pjesama, te i jedna kompozicija čije autorstvo potpisuje dirigent Kaimovič.

Uprkos činjenici da „Virsavejski orkestar mandolina“ predstavlja omladinski orkestar, njegovi članovi su već dostigli zavidni nivo profesionalizma. Ono po čemu je taj orkestar odista jedinstven jesu njegova muzička snaga i stil, koji su prevashodno specifični za simfonijske orkestre.

Zahvaljujući takvom kvalitetu, orkestar raspolaže mogućnošću da u svoj stalni repertoar uključi kako klasičnu, tako i narodnu muziku. Osnovan je 1973. godine, da bi danas, nakon skoro četiri decenije postojanja, uživao veliki ugled širom na međunarodnoj muzičkoj sceni.

Orkestar čini 40 muzičara između deset i 20 godina starosti, i nekoliko članova koji imaju iznad 20 godina

Orkestar čini 40 muzičara između deset i 20 godina starosti, i nekoliko članova koji imaju iznad 20 godina, a koji su nastavili da sviraju u orkestru. Dirigent Lev Kaimovič diplomirao je na akademiji u Lavovu kao solista na domri i dirigent orkestra.

Radio je u muzičkim školama Ukrajine i Litvanije. Tokom boravka u Litvaniji bio je solista ansambla „Concertino“. Od 1990. vodi „Virsavejski orkestar mandolina“. Nastupao je u zemljama bivšeg SSSR-a, Izraelu, Nemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Italiji i Sloveniji.

Bonus video: