Otvara se prva prodavnica stripova u Herceg Novom

U HSF-ovoj striparnici galerije Pasara će se naći sve od kiosk izdanja Veselog četvrtka i Ludensa pa do ekskluzivnih kolekcionarskih izdanja beogradskog Darkwooda i zagrebačke Fibre, kao i svih ostalih renomiranih izdavačkih kuća iz regiona, uz ogroman izbor japanskih manga stripova koji se izdaju na našim prostorima
393 pregleda 0 komentar(a)
Striparnica Herceg Novi, Foto: Hercegnovski Strip Festival
Striparnica Herceg Novi, Foto: Hercegnovski Strip Festival
Ažurirano: 29.01.2019. 09:57h

Herceg Novi, prvi u Boki, dobiće striparnicu. Biće otvorena u ponedjeljka u prostoru Art craft galerije Pasara na Stepeništu 28. oktobra, što je rezultat dugogodišnje saradnje Pasare, Hercegnovskog strip festivala (HSF) i podgoričke striparnice Mr No.

"Ovo je nekako logičan korak razvoja našeg festivala. Nedavno završenim dvanaestim izdanjem HSF je pokazao da je dostigao nivo evrospkih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti i pokazao da je najbolji promoter Crne Gore na svjetskom nebu stripa, ali i najbolji promoter strip kulture u našoj zemlji. Cilj nam da ovu, kod nas nepravedno zapostavljenu umjetnost,  vratimo na mjesto koje joj i pripada i da sugrađanima vratimo ili stvorimu naviku čitanja stripova“, poručuju iz HSF-a.

U HSF-ovoj striparnici galerije Pasara će se naći sve od kiosk izdanja Veselog četvrtka i Ludensa pa do ekskluzivnih kolekcionarskih izdanja beogradskog Darkwooda i zagrebačke Fibre, kao i svih ostalih renomiranih izdavačkih kuća iz regiona, uz ogroman izbor japanskih manga stripova koji se izdaju na našim prostorima.

"Pored toga u striparnici će se naći i umjetnička djela koja su stvarali vrhunski autori gostujući na našim festivalim, a tu će biti i svi HSF suveniri i memorijabile poput majici, postera, plakata i kalendar za 2019. godinu sa radovima naših ovogodišnih 12 specijalnih gostiju“, poručuju iz HSF-a dodajući da će striparnica u galeriji Pasara biti i mjesto okupljanja zalubljenika ne samo u devetu umjetnost nego u stvaralaštvo u opšte s obziromna činjenicu da su osnivači Pasare i HSF-a poznati hercegnovski umjetnici Vanja Berberović, Boris Šuberić i Nikola Ćurčin.   

Boca sa crtežima učesnika HSF nađena na drugoj strain Jadrana

Na plaži Torre Guaceto u Brindiziju nedavno je pronađena  jedna boca sa stripom sa ovogodišnjeg Hercegnovskog strip festivala.

To je oko od 130 milja od mjesta gdje su specijalni gosti festivala koji su njihove kaiše stripa, zatvorili u staklenu bocu i bacili ga u more. Riječ je stripu koji je nacrtao Iztok Sitar.

Svi crteži promovišu zajedništvo i ljubav i – čitanje stripova. Pismo, crtež u boci je vjekovima stari običaj slanja poruka sa pučine.