"Atmosfera na Sinesteziji je fantastična!"

Za devet dana planirano je preko 30 pojedinačnih dešavanja. Biće predstavljeni i radovi preko 150 mladih dizajnera, ilustratora, uličnih umjetnika i performera iz čitavog regiona
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2012. 14:10h

Drugo izdanje festivala Sinestezija, čija je ovogodišnja tema Egzotika, protiče po planu. U devet dana festivala organizuje se preko 30 pojedinačnih dešavanja na desetak lokacija širom Starog grada, a u okviru pet gostujućih izložbi predstavljaju se i radovi preko 150 mladih dizajnera, ilustratora, uličnih umjetnika i performera iz čitavog regiona.

Urbane intervencije, work-in-progres izložbe, performansi, žurke, maskenbali i pjesničke večeri karakterišu ovogodišnju Sinesteziju koja nakon prošlogodišnjeg fokusa na novskim oridjinalima, ove godine kao inspiraciju gostujućim umjetnicima nudi priču o tradiciji novskih mornara da sa dalekih putovanja donose u grad egzotične biljne vrste koje su vremenom postale karakteristične za grad.

[FOTO GALERIJA] Sinestezija >>>

U ponedjeljak i utorak, u ušuškanoj atmosferi trga kod Muzičke škole, u dvodnevnoj akciji crtanja na temu Egzotika uz muzičku pratnju, održava se Paint Club događaj, organizovan u saradnji sa istoimenom umjetničkom platformom iz Austrije koja je ideator jedinstvenog koncepta takmičenja u crtanju koje se održava svake godine u desetak država širom Evrope.

Prvo crnogorsko Paint Club takmičenje održano je u okviru prošlogodišnjeg festivala Sinestezija, dok će ove godine takmičarski duh biti zamijenjen opuštenijom atmosferom bez proglašenja pobjednika, a iscrtana platna biće izložena na fasadama kuća širom Starog grada Herceg Novog kreirajući od ulica grada svojevrsnu umjetničku galeriju na otvorenom.

Takođe sjutra i u utorak, najmlađi posjetioci festivala imaće prilike da se oprobaju u različitim tehnikama umjetničkog stvaralaštva radeći direktno sa gostujućim umjetnicima festivala u okviru dvodnevne likovne maštaonice na temu "Oživi drvo".

U nedjelju 22. jula otvorena je grupna izložba u prostorijama bivše robne kuće "Mješovito" na Trgu Nikole Đurkovića, koja obuhvata selekciju najboljih radova sa konkursa održanog na nivou osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori (kolaži na temu Exotica), kao i početak work-in-progress izložbe koja će se odvijati u toku čitavog festivala.

Ovaj dio programa predstaviće umjetnike Marija Kolarića, Emaemaema iz Srbije, Blood Becomes Water Crew iz Bugarske (Shunzan i RayaRayax), i 665 Crew iz Ukrajine, kao i Linnch i Svemir iz Crne Gore.

Posjetioci improvizovane galerije imaće prilike da posmatraju stvaranje umjetničkih djela na licu mjesta. U galeriji "Mješovito" biće izloženo i oko 50 dizajnerskih rješenja pristiglih iz čitavog regiona na konkurs za zvaničnu festivalsku majicu organizovan u saradnji sa portalom Booteeq iz Hrvatske.

"Drugi put za redom smo na Sinesteziji i atmosfera je fantastična!", rekla je za "Vijesti" Rositza Georgijeva, urednica fanzina Blood Becomes Water iz Bugarske.

U srcu Novog, nedaleko od Starog grada sa gornje, i šetališta Pet Danica sa donje strane, uz pomoć umjetnika iz Herceg Novog i regiona, nastavlja se i oslikavanje stepeništa Danice Tomašević, započeto na prošlogodišnjem izdanju festivala.

Prostor od preko stotinu stepenica biće osvježen apstraktnim crtežima, optičkim iluzijama, i sugestivnim ilustracijama, a finale ove festivalske aktivnosti označiće trka Uzaskale kojom će biti zatvoren festival.

U okviru Sinestezije koja se zalaže da na nov način valorizuje sve ono što je karakteristično i lijepo u vezi sa Herceg Novim, organizovan je i niz urbanih intervencija sa ciljem rješavanja problema zapuštenosti parka Boka, u okviru projekta Goethe Guerrilla Herceg Novi, kroz saradnju sa gradjanima Herceg Novog. Akcija uključuje postavljanje 8 novih klupa, saniranje odrine, valorizovanje zelenih površina i niz estetskih intervencija.

U srijedu 25. jula Goethe Guerrilla će u Parku Boka predstaviti rezultate multidisciplinarnih radionica koje su se desile početkom mjeseca u regionalnom okupljanju učesnika iz regiona.

U petak 27. jula na lokaciju osvježenog parka Boka biće skrenuta pažnja kroz organizaciju jedinstvenog tematskog maskenbala-žurke na temu Egzotika/Džungla, u kojem će se mediteransko i tropsko bilje parka u potpunom skladu saživiti sa egzotičnim ritmovima mambe, regaa i afričke rumbe direktno sa vinila, za koje će se pobrinuti bivši direktor čuvenog pariškog džez kluba, Luca Loco, kao i DJ Zhao iz Njemačke uz remiksovane ritmove iz najrazličitijih kutaka planete. Ulaz je slobodan a posjetioci su pozvani da dođu maskirani.

Ovogodišnju Sinesteziju podržali su Goethe Institut Beograd, Uniqa Osiguranje, Opština i Agencija za razvoj Herceg Novog, Herceg Fest, i mnogi drugi.

Kompletan program festivala moguće je preuzeti OVDJE.

Novosti sa festivala možete pratiti putem Facebook stranice festivala , kao i putem Tviter naloga.

Hashtag za Instagram i Tviter je #sinestezija #sinestezijafest.

Galerija

Bonus video: