Veliki požar u pljevaljskom selu Bobovo

"U toku noći članovi porodice dežuraju i patroliraju duž puta i oko svojih kuća kako bi u slučaju opasnosti mogli obavjestiti članove porodice", javlja čitalac "Vijesti"
71 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2012. 15:02h

Požar u pljevaljskom selu Bobovu je uzeo široke razmjere i zahvatio ogromne površine koje su pod šumama bora, smrče i ostalih zimzelenih vrsta drveća.

Kako javlja čitalac reporter "Vijesti" neprestanu opasnost donosi vjetar koji intezivno duva i raznosi koru od drveta, pepeo i sagorjelo iverje.

Vatrogasci, kojima pomažu policija i lokalni stanovnici, neprestano se bore sa vatrenom stihijom koja prijeti da ugrozi kuće i pomoćne objekte koji su od vitalne važnosti za opstanka na selu.

"Stanovništvo je na oprezu, neprestano se pripremaju burad i kante sa vodom u slučaju da požar ili "leteći žar" pristignu uz objekte, drveni objekti i sijeno koje je pripremljeno za zimu, neprestano se prskaju vodom. U toku noći članovi porodice dežuraju i patroliraju duž puta i oko svojih kuća kako bi u slučaju opasnosti mogli obavjestiti članove porodice", javlja čitalac "Vijesti" Milić Dujović.

Ljudi su, kako kaže zabrinuti jer dva dana nema kanadera koji bi mogli djelimično obustaviti dalje nadiranje vatre i spriječiti još veću katastrofu.

Osim požara na Bobovu, na području pljevaljske Opštine situacija sa požarima danas je znatno povoljnija u odnosu na predhodne dane.

Komandir službe za zaštitu i spašavanje Mlađen Simović kazao je da je situacija jedino neizvjesna sa požarom u selu Bobovo jer lako može da izmakne kontroli s obzirom da vatra gori na na nepristupačnom terenu.

On je kazao da ekipe koje su angažovane na terenu rade na tehničkim rješenjima odnosno projecanju šume kako bi se spriječilo širenje požara.

U ostalim mjestima Obardama i Matarugama požari su pod kontrolom.

"U ovakvim uslovima teško je ugasiti požare, ali ako ih stavimo pod kontrolu mi smo 80 odsto posla završili“, rekao je Simović.

Požari na teritoriji opštine Žabljak pod kontrolom

Na prostorima zahvaćenim prožarom na teritoriji opštine Žabljak protekla je mirna noć koju su budni proveli vatrogasci i brojni mještani sela uz kanjon Tare koja gravitiraju kompleksima Šaranskih i Tepačkih šuma.

Sa gašenja požara u Rudancima (arhiva)

Bio je to kratak predah nakon dramatičnih dešavanja 21. jula kada su izgorjela dva pomoćna objekata Ratka Maksimovića u Rudancima a kuća uz pomoć protivpožarnog aviona spašena. U tom selu odbranjene su i dvije kuće Kneževića.

Požari prijete kućama u žabljačkim i pljevaljskim selima>>>

U subotu predveče još jedan požar najniži u kanjonu Tare, aktivirao se i krenuo uz litice Darulje u blizini Tepaca.

U kanjonu Tare na suprotnoj strani od Tepaca, u lokalitetu Poda izgorjele su nenastanjena kuća i jedan pomoćni objekat porodice Džuver. U Podgori su, 21. jula vatrogasci i mještani vodili dramatičnu borbu i uspjeli da spase kuće i druge objekte porodice Božović u zaseoku Elaj.

"Tokom noći i jutros požari na našem području su se pritajili ali i dalje predstavljaju latentnu opasnost jer bi ih pojačanje vjetra sigurno aktiviralo. Poboljšanju situacije pogoduje i pad temperature. Kako bi preduprijedili širenje požara na nekoliko mjesta smo napravili "crne pojase", zapalili u određednoj širini livadske prostore a potom ih ugasili, što će srpiječiti eventualno širenje požara iz kategorije niskih", kazao je rukovodilac vatrogasne jedinice iz Žabljaka Drago Popović.

Požar na Cetinju ne prijeti kućama

Požar koji je u petak veče izbio na deponiji smeća na Zagrablju na Cetinju, proširio se na drugu stranu brda Vrtijeljka, a zatim ka Lipi Dobrskoj.

Cetinjski vatrogasci su na terenu i pokušavaju da ugase vatru koja je zahvatila veliku površinu šume.

Opasnost ne prijeti kućama, ali se veliki dim širi prema gradu.

Komandir Vatrogasne jedinice Peđa Moštrokol kaže da su njegove ekipe na terenu i da su jedan dio požara već stavili pod kontrolu.

"Oko drugog dijela požara, koji je počeo da se širi prema kućama, napravili smo obruč i ne dozvoljavaju da vatra ugrozi stanovništvo na tom područiju. Pomoć nam je stigla i iz vazduha, odnosno dva dromadera već gase vatru, pa očekujemo da će do večeras požar u potpunosti biti ugašen", kaže Moštrokol.

Iako nema zvaničnih potvrda, vjeruje se da je uzrok požara na deponiji, ljudski faktor.

Galerija

Bonus video: