Požari prijete kućama u žabljačkim i pljevaljskim selima

"Vjetar je neopisiv i često mijenja smjerove, pa smo prinuđeni da se premještamo sa jednog na drugo mjesto"
3 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 17:41h

Vatrogasci, krajnjim naporima uspijevaju da odbrane od vatre kuće Kneževića u pljevaljskom selu Mataruge, a a situacija je komplikovana i na drugim lokacijama u pljevaljskoj Opštini, na kojima danima bukte požari.

Komandir službe zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja, Mlađen Simović, kazao je da su vatrogasci, potpomognuti pripadnicima vojske uspjeli da u prvom naletu odbrane kuće, ali da su vatrogasci prinuđeni da često mijenjaju pozicije odbrane, zbog mijenjanja smjerova vjetra.

„Da nije vjetra stanje bi bilo povoljnije. Vjetar je neopisiv i često mijenja smjerove, pa smo prinuđeni da se premještamo sa jednog na drugo mjesto, kako bi spriječili širenje vatre“, rekao je Simović.

Prema njegovim riječima požar u Bobovu požar je presjekao put i dalje se širi prema Stubici gdje gori gusta borova šuma. On je rekao da su u gašenju požara na ovom području trebale da se uključe i avioni.

"Vjetar je neopisiv i često mijenja smjerove, pa smo prinuđeni da se premještamo sa jednog na drugo mjesto"

Iako je situacija i u selu Obarde dosta teška, Simović kaže da je ona danas nešto povoljnija u odnosu na juče. Požari na na ovim lokacijama bukte već petnaestak dana

I žabljačka sela ugrožena

Požari na području žabljačke opštine, potpomognuti jakim vjetrom šire se u naselja na obodu kanjona Tare.

U Rudancima su izgorjela dva pomoćna objekta, a uz pomoć koja je vatrogascima stigla iz aviona spašena je kuća Ratka Maksimovića pored koje je upotpunosti izgorjeo jedan pomoćni objekat.

Tamo su žabljački vatrogasci, i nekoliko mještana ovog gotovo nenaseljenog sela. U pomoć je priskočila i cistijerna sa vodom firme "Zeković gradnja" kao i cistijerna komunalnog preduzeća.

Da je alarmantna situacija potvrdio je i komandir vatrogasne jedinice Drago Popović.

"Nešto bolja ali nimalo bezbjedna situacija je u lokalitetu Elaj u Tmorima gdje se požari šire prema selu podgora i veoma su blizu kućama Božovića. Tamo nastojimo da sačuvamo objekte. U pomoć su nam pritekli kolege iz Nikšića i Šavnika. Nadam se da ćemo uspjeti", kazao je Popovića.

Vatrogaci i mještani odoljeli su prijepodnevnom pojačanom širenju požara u Tmorima od koga je prijetila opasnost kućama i drugim objektima porodice Božović.

"Sada je i tamo situacija stabilnija. Vjetar je oslabio ali još uvijek je sve neizvjesno i zahtijeva punu obazrivost i pripravnost", kazao je Drago Popović.

Aktivirao se požar na rubu Crnih poda

Na nekoliko laokacija na području mojkovačke opštine od požara su bili ugroženi brojni stambeni objekti.

Mojkovački vatrogasci uz pomoć kolega iz Kolašina i Vojske su do poslijepodnevnih sati uspjeli da spasu kuće u Donjoj Dobrilovini, Lepencu, Razvršju i kolibe u prošćenskim planinama.

Na izmaku smo snage, velike površine su zahvaćene požarom i čekamo kišu, koja, čini mi se, sada jedinio može pomoći

Prema njegovim riječima prijepodne se aktivirao i požar na rubu Crnih poda. Trenutno je su na toj lokaciji mojkovački vatrogasci sa tri vozila, a u odbrani rezervata crnog bora pomažu im vojnici.

"Sada je taj požar relativno pod kontrolom, ali sve zavisi od vjetra. Kada je jutros dunulo jače, vatra je odjednom bila na sve strane. Ništa više sa sigurnošću ne mogu da kažem kada je riječ o stanju u Crnim podima, jer sve zavisi od vjetra. Na izmaku smo snage, velike površine na nekoliko lokacija u mojkovačkoj opštini su zahvaćene požarom i čekamo kišu, koja, čini mi se, sada jedinio može pomoći", kazao je Marković.

On nije mogao da precizira koliko je hektara zahvaćeno požarom na području mojkovačke opštine. Služba spasa u tom gradau ima samo sedam vatrogasaca, koji su od 6. smjenjuju u dežurstvima u Crnim podima.

Galerija

Bonus video: