Ministarstvo kulture: Gest Kraljevića je njegov odnos prema publici

"Postupak je pitanje ličnog i profesionalnog stava svakog umjetnika prema javnosti i njegov odnos prema poklonicima svojeg stvaralaštva"
24 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 13:55h

Povodom otkazivanja koncerta u Herceg Novom kada je pijanista Boris Kraljević uputio optužbe na račun Ministarstva kulture, zbog navodnog neispunjavanja obaveza prema festivalu "Dani muzike" u Herceg Novom, reagovalo je ministarstvo kulture.

"Shodno Zakonu o kulturi, projekti poput Dana muzike sufinansiraju se na javnom konkursu Ministarstva kulture. Dani muzike su sufinansirani od strane Ministarstva kulture svih osam godina, od kad je javni konkurs, kao osnovni oblik podrške države realizaciji kulturno-umjetničkog stvaralaštva, uspostavljen. Uslovi i propozicije za aplikante su javno objavljivani, kao i rezultati i predlozi stručnih komisija, koje analitički i studiozno obrađuju svaki kanidovani projekat i predlažu sredstva kojima ga treba podržati", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture ne može biti "krivac" za uspjeh ili neuspjeh bilo kojeg festivala u Crnoj Gori, pa tako ne može biti ni razlog za otkazivanje koncerta u okviru festivala "Dani muzike"

"Način realizacije svakog podržanog programa i projekta je pitanje stručnosti i kompetentnosti upravljačke i rukovodeće strukture realizatora i njegovih sposobnosti da se prilagodi uslovima koje je svojim angažmanom uspio da obezbijedi i van podrške javnog sektora. U tom kontekstu Ministarstvo kulture ne može biti "krivac" za uspjeh ili neuspjeh bilo kojeg festivala u Crnoj Gori, pa tako ne može biti ni razlog za otkazivanje koncerta u okviru festivala "Dani muzike". Takav postupak je pitanje ličnog i profesionalnog stava svakog umjetnika prema javnosti i njegov odnos prema poklonicima svojeg stvaralaštva", zaključuje se u saopštenju.

"Imaju para za kičerajske i jalove Skale, a nemaju za Kraljevića"

"Ovo je najveća kulturna (nekulturna) blamaža opštine Herceg Novi od kada znam za sebe. I to pred međunarodnom javnošću i umjetnicima svjetskog ugleda. Mislim da se odgovornost ne može pravdati finansijama, jer se novac daje za mnoge nebitne i kratkoročne programe kao što je Festival "Sunčane skale", za koje je dato čak 80.000 eura, kako je u izjavi za medije rekao Miloš Bigović iz Pokreta za promjene, pred početak tog jalovog i kičerskog festivala sa trećerazrednim pjevačima, kazao je profesor Lazar Seferović, utemeljivač i obnovitelj festivala "Dani muzike", koji je sinoć otkazan dok je publika čekala u sali njegov početak.

Publika aplauzom pozdravila Kraljevićev gest >>>

Međunarodni festival 29. Dani muzike, koji je ove godine uspješno i na zadovoljstvo publike predstavio eminentne umjetnike iz Evrope, sinoć je završen malim skandalom. Programom je bilo predviđeno da pijanista Boris Kraljević, inače selektor i umjetnički direktor festivala, održi koncert sa ansamblom Prima vistaiy Praga.

Umjesto za klavirom maestro se pojavio za mikrofonom i brojnoj publici se obratio riječima , "bio sam srećan što mogu sa vama da komuniciram onako kako najviše volim i najbolje umijem, preko muzike i svog instrumenta".

Kraljević je objasnio da je bio prisiljen da otkaže koncert zbog višegodišnjih neispunjavanja finansijskih obaveza Opštine Herceg Novi i Ministarstva kulture prema festivalu

Kraljević je objasnio da je bio prisiljen da otkaže koncert zbog višegodišnjih neispunjavanja finansijskih obaveza Opštine Herceg Novi i Ministarstva kulture prema festivalu.

"Iako svjesni sveopšte finansijske krize, zbog koje često nismo mogli da ispunimo željenje planove, pa ni sve obaveze prema angažovanim umjetnicima, određena sredstva smo dobijali. Međutim, protekle tri godine problemi su postajali sve akutniji. Pored dugovanja za taj period, ove godine, nažalost, nismo bili u mogućnosti ni da pokrijemo osnovne stavke Festivala, budući da nam je do danas uplaćeno manje od trećine odobrenih sredstava, a ni od Ministarstva kulture do sada nismo dobili nikakav zvaničan odgovor na zahtjev za sufinansiranje Festivala”, kazao je Kraljević.

Sinoć u dvorani "Park" Foto: Slavica Kosić

"Neprijatno mi je reći, a moram to ipak učiniti, da sam svake godine iz ličnih sredstava nadoknađivao ono što je bila obaveza prema izvođačima, kako ne bi iz naše zemlje otišli nezadovoljni i s lošom slikom o našem Festivalu i Herceg Novom. Ovakva nebriga odgovornih institucija padala mi je teže nego i činjenica da treću godinu za redom nastupam bez honorara, i za koncertiranje i za pripremu Festivala. Iz tog razloga sam u dogovoru sa organizacionim timom i umjetnicima iz Varšave, odlučio da zbog neispunjenih obaveza prema Danima muzike, i meni lično, otkažem večerašnji koncert u nadi da ćete razumjeti naš postupak i razloge”.

Pijanista je nakon otkazivanja koncerta "Vijestima" kazao da razumije razočarenje publike koja nije mogla da čuje njegov brižljivo pripremljeni koncert, ali i da njegovo razočarenje nije ništa manje

Pijanista je nakon otkazivanja koncerta "Vijestima" kazao da razumije razočarenje publike koja nije mogla da čuje njegov brižljivo pripremljeni koncert, ali i da njegovo razočarenje nije ništa manje.

Možda čak i veće.

"Pripremajući se za ovo veče imao sam izuzetno zadovoljstvo da sarađujem sa sjajnim umjetnicima iz Poljske, članovima Gudačkog kvarteta "Prima vista" u čijem ste muziciranju imali priliku da uživate na prethodna dva festivalska koncerta. Spremili smo jedan od najljepših klavirskih kvinteta romantičarske literature, rado izvođen na svim velikim pozornicama svijeta, čuveni Kvintet u A-duru Antonjina Dvoržaka”, pojasnio je Kraljević.

Danas bi trebalo da zasijeda i Savjet festivala koji će sigurno raspravljati o problemima vezanim za festival, jer se postavlja pitanje da li će jubilarni 30. Dani muzike naredne godine biti održani.

I Dantea su prognali iz Firence

"Žalosno je i neoprostivo da takvu blamažu svog rođenog grada doživi Boris Kraljević, jedan od najvećih umjetika, koleg je Herceg Novi imao u svojoj karijeri. Još u 13. vijeku veliki Dante je rekao "Kad se udruži neznanje nema prepreme koju neće srušiti", nakon čega su ga senatori Firence prognali do kraja života i njegov grob je dana u Raveni. Dalji komentari su izlišni", naveo je u svom reagovanju na događaje iz Herceg Novog profesor Seferović.

Bonus video: