Ivanu Buškoviću 9 mjeseci zatvora za napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić

Sudija je navela, da je utvrđeno da je Bušković kriv iz svjedočenja Lakić i zapisnika o prepoznavanju
315 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 14:12h

Sudija Željka Jovović osudila je Ivana Buškovića na devet mjeseci zatvora zbog napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić.

Bušković je osuđen za nasilničko ponašanje, zato što je sedmog marta oko 21.30 časova, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog bez povoda, fizički napao Lakićevu, ispred njene zgrade, dok je vraćajući se s posla otključavala ulazna vrata.

Za to krivično djelo predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Obrazlažući presudu, Jovović je navela da je utvrđeno da je Bušković kriv iz svjedočenja Lakićeve i zapisnika o prepoznavanju.

“Oštećena je prilikom prvog iskaza navela fizičku konstituciju osuđenog, a ponovila je i kod tužioca i na glavnom pretresu. Sud je povjerovao oštećenoj, jer nije logično, ni životno prihvatljivo da označi lice za koje nije sigurna da je napalo”, navela je Jovović.

S druge strane, Jovović je istakla da je Buškovićeva odbrana neprihvatljiva, jer se svjedočenja momaka koji su tvrdili da su igrali fudbal te noći s njim ne poklapaju sa njegovim iskazom.

“Niko od svjedoka se nije izjasnio da se nečega ne sjeća, što nije logično i govori da su oni pripremljeni da vam olakšaju položaj”

“Niko od svjedoka se nije izjasnio da se nečega ne sjeća, što nije logično i govori da su oni pripremljeni da vam olakšaju položaj”, smatra Jovović.

I ranije osuđivan

Ona je dodala i da je Bušković morao zapamtiti s kim je došao na fudbal i šta je radio nakon utakmice, što su navodi koji se takođe razilaze sa svjedočenjima njegovih drugova.

Bušković je ranije tri puta osuđivan, dva puta za omogućavanje i uživanje opojnih droga i jednom za nanošenje teške tjelesne povrede.

Lakić je od februara prošle godine meta uznemiravanja i prijetnji, a sve je počelo nakon što je počela sa pisanjem tekstova o fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu. U podgoričkom Osnovnom sudu je prije mjesec dana osuđen radnik fabrike “Montenegro tobacco company” Slavko Musić na četiri mjeseca zatvora zato što je trećeg februara prošle godine svojim vozilom blokirao automobil ekipe “Vijesti”, blizu hangara u Donjoj Gorici, i tada sa tri nepoznate osobe stajao u dvorištu kuće u kojoj se nalazila Lakićeva, kako bi zaplašio nju i porodicu s kojom je razgovarala, a koja živi iza bedema hangara gdje se navodno proizvodi ambalaža lažnih brendova cigareta.

Nedavno je Milanu Grgureviću iz Danilovgrada ukinuta presuda kojom je osuđen na godinu zatvora jer se lažno prijavio da je prijetio Lakićevoj i njenoj kćerki, a ponovljeno suđenje počinje u septembru. Naručioci ovih napada, zastrašivanja i prijetnji i dalje su enigma.

Zbog bezbjednosne procjene, novinarka “Vijesti” i njena porodica su devetog marta, dva dana nakon napada, dobili stalnu policijsku zaštitu, a ona je tada odlučila da se privremeno povuče iz novinarstva.

Ivanović: Slučaj je nerasvijetljen dok se ne utvrdi ko je naručilac

Izvršni direktor “Dejli presa” Željko Ivanović je naglasio da je suština svega otkriti ko stoji iza tog napada i ko je naručilac.

“Očekujemo od nadležnih organa da nastave istragu. Sve dok se ne utvrdi ko je naručilac ovog napada mi ćemo ovaj slučaj smatrati nerasvijetljenim i nerazjašnjenim”, rekao je Ivanović.

Za njega je ova presuda kontradiktorna, jer je Bušković oglašen krivim, a izrečena mu praktično minimalna kazna zatvora za taj zločin.

“Logično je bilo da ako je sud utvrdio da je on počinilac tog nedjela, ako je jasno da je to učinio po nečijoj narudžbi, jer prije toga nije znao Lakić, po sopstvenom priznanju, onda je i sud trebao to da cijeni i na osnovu toga izrekne presudu koja će da pošalje poruku javnosti da su novinari slobodni i zaštićeni, i da mogu normalno da obavljaju svoj posao. Ovako Lakić i poslije ovoga može da ostane u svom zatvoru u kom se nalazi već šest mjeseci”, rekao je izvršni direktor izdavača “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: