U Lovćencu otkriven spomenik Petru II Petroviću Njegošu

Za Bogdanovića ovakav gesta predstavlja primjer na koji se način može čuvati identitet, a istovremeno i snažno doprinositi razvijanju dobrih i sadržajnih odnosa dvije države
207 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 11:54h

Petar II Petrović Njegoš dobio je spomenik u Lovćencu.

Njegova bista, na čijem postamentu uz ime stoji datuma rođenja i smrti i natpis da je riječ o crnogorskom vladici i književniku, nalazi se ispred prostorija Crnogorskog kulturnog centra u središtu grada.

Spomenik jednom od crnogorskih vladara, otkrili su gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i predsjednik Senata Prijestonice Milovan Janković.

Bogdanović je kazao da ovakav gesta predstavlja sjajan primjer na koji se način može čuvati svoj identitet, a istovremeno i snažno doprinositi razvijanju dobrih i sadržajnih odnosa dvije države.

"Jer, na taj način, afirmišući sopstvenu tradiciju, kulturu i sva druga obilježja, a duboko poštujući i uvažavajući državu u kojoj živi, crnogorska zajednica u Lovćencu i u budućnosti će predstavljati svojevrsnu sponu između dvije zemlje", kazao je Bogdanović.

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš" Nenad Stevović istakao je kako je cjelokupne troškove izrade spomenika Petru II Petroviću Njegošu finansiralo to udruženje, a da su podršku imali i od strane crnogorskog filantropa Branka Živkovića, te opštine Mali Iđoš, inače, grada pobratima Prijestonice Cetinje.

U sklopu svečanog otkrivanja biste, upriličen je i kulturno – umjetnički program, tokom kojeg su nastupili članovi Crnogorskog prosvjetno – kulturnog društva "Princeza Ksenija" iz Lovćenca, te Stefan Marković, član Guslarskog društva „Ivan Crnojević“ sa Cetinja.

Galerija

Bonus video: