Krležina "Leda" u Staroj livnici

Tomić se, stavljajući Krležine likove u savremeni kontekst, pita o sudbini tranzicijskog čovjeka i kako pojedinac može opstati u današnjem sistemu i ostvariti svoju misiju
63 pregleda 0 komentar(a)
Anica Tomić, Kotor Art, Foto: Kotor Art
Anica Tomić, Kotor Art, Foto: Kotor Art
Ažurirano: 20.07.2012. 08:17h

U okviru IV Međunarodnog festivala Kotor Art prva predstava "Leda", koju je po tekstu Miroslava Krleže režirala Anica Tomić, a dramatizaciju potpisuje Jelena Kovačić, biće izvedena u petak u 22 sata u Staroj livnici u Kotoru.

Predstava je koprodukcijski projekat Međunarodnog festivala Kotor Art, Zagrebačkog kazališta mladih i Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Rediteljka Tomić je kazala da im je bilo zanimljivo vidjeti na koji način će se snaći u tako komplikovanoj materiji kao što je "Leda", koja je treći dio trilogije “Gospode Glembajevih”.

"Ona predstavlja ono što je ostalo od te glembajevštine, i to je ono što je rediteljki i dramaturškinji bilo zanimljivo, posebno kada se radnja smjesti u vrijeme u kojem živimo. Crna Gora i Hrvatska dijele sličnu sudbinu zemalja u tranziciji i upravo likovi u "Ledi", prikazuju one koji vode vlastite kapitalističke politike u kojima se mase osiromašuju, a samo rijetki se bogate. Druga linija drame počiva na dva glagola, zavesti i silovati, po mitu o Zevsovom zavođenju. Upravo su ta dva glagola simptom, sindrom i produkt današnjeg društva" kazala je Tomić na konferenciji za novinare povodom premijere.

Kovačić je navela da je u predstavi zastupljena i feministička strana ali ne u smislu žena-žrtva, već junakinje koje su svjesne trenutka u kojem žive i svjesne svojih pogrešnih odluka u nastojanju odbrane svog digniteta

Tomić se, stavljajući Krležine likove u savremeni kontekst, pita o sudbini tranzicijskog čovjeka i kako pojedinac može opstati u današnjem sistemu i ostvariti svoju misiju.

Ona je kazala da su krajnji rezultat i odgovor sadizam i destrukcija koji će se javiti kao produkt ovog sistema i opet se pita da li imamo vremena da se čak i zaplačemo nad svojom i sudbinom drugih...

Rediteljsko-dramaturški dvojac Tomić- Kovačić, prihvatile su kao izazov predlog Dubravke Vrgoč direktorice ZKM, da režiraju Krležinu "Ledu", budući da uglavnom rade autorske predstave i da se bave političkim i društveno angažovanim teatrom.

Kovačić je navela da je u predstavi zastupljena i feministička strana ali ne u smislu žena-žrtva, već junakinje koje su svjesne trenutka u kojem žive i svjesne svojih pogrešnih odluka u nastojanju odbrane svog digniteta, te da im je bilo bitno naglasiti da žena uvijek sa ponosom nosi svoju ženstvenost i svoju erotiku.

Ksenija Marinković, članica ansambla Zagrebačkog kazališta mladih kazala je da je imala punu slobodu da gradi svoj lik Klare i da su glumci u prosecu među sobom stalno manipulisali, gurajući jedni druge u sve opscenije i opscenije situacije što im je svima olakšalo da grade zadate karaktere.

Mirko Vlahović, jedan od tri crnogorska glumca u predstavi, (tumači ulogu Klanfara) je kazao da je rad na predstavi bio jako zanimljiv te da se izgovarajući Klanfarove, tj. Krležine rečenice zapravo se svakodnevno uvjeravao koliko mnogo Klanfara vidi oko sebe.

Bonus video: