Radunović: Obdukcijom će se utvrditi tačan uzrok smrti Rabije Abazi

Radunović nije htio da prejudicira uzrok smrti, navodeći da je "porodica donijela Rabiju u bolnicu u veoma lošem stanju"
100 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 18:43h

Obdukcioni nalaz će pokazati tačan uzrok smrti Rabije Abazi (15) iz Berana, kazao je ministar zdravlja, Miodrag Radunović.

Abazi je, u devetom mjesecu trudnoće, primljena u bolnicu, a ljekari su nakon ultrazvučnog pregleda konstatovali da je beba mrtva.

"Plod je uginuo, a ljekari su potom pokušali da reanimiraju i spasu majku. Direktor te zdravstvene ustanove tražio je da se uradi obdukcija jer je riječ o maloljetnoj osobi i vjerujem da ćemo nakon obdukcije znati pravi uzrok", pojasnio je Radunović, nakon promocije brošure Preporuke za zaštitu zdravlja, ishranu i njegu djece.

Radunović nije htio da prejudicira uzrok smrti, navodeći da je "porodica donijela Rabiju u bolnicu u veoma lošem stanju", prenijela je MINA.

"Ne želim da prejudiciram obdukcioni nalaz. Mislim da je u tom stanju mrtav plod učinio to što je učinio i nažaliost, mlada majka je platila glavom", rekao je on.

Rodbina preminule Rabije Abazi

Komentarišući tužbu porodica koje za smrt svojih članova krive osoblje Kliničkog centra, Radunović je rekao da je sa njima razgovarao i da nema informaciju da okrivljuju nadležno Ministarstvo.

"Senzibilnost na ovakve slučajeve mora da pokaže svako. Lično, nijesam čuo da su okrivili Ministarstvo za neoglašavanje i reakciju povodom ovih slučajeva", kazao je Radunović.

Preminula nakon carskog reza

Direktor bolnice u Beranama dr Budo Dabetić "Vijestima" je sinoć kazao da je pacijentkinja u bolnicu stigla u pratnji rodbine i da je preminula tokom pokušaja carskog reza.

"Pritisak joj je bio izuzetno nizak. Poslije ultrazvučnog pregleda utvrđeno je da je beba mrtva, a sat vremena nakon carskog reza i ona je, nažalost, preminula. Rodbina je preuzela tijelo, a ja sam da bi se izbjegle nedoumice o smrti o svemu obavjestio više državno tužilaštvo, jer nismo mogli da utvrdimo tačan uzrok smrti", kazao je dr Dabetić i pojasnio da je tužilaštvo naložilo obdukciju, pa je tijelo oduzeto od porodice i upućeno na Institut za patologiju u Podgoricu.

Bonus video: