Marku Mašanoviću 14 godina zatvora zbog ubistva ujaka

Sudija Vuković je u obrazloženju presude kazala da je prilikom odmjeravanja zatvorske kazne sud imao u vidu da je porodičan čovjek
418 pregleda 0 komentar(a)
Marko Mašanović, Mirko Uskoković,, Foto: S. Fatić
Marko Mašanović, Mirko Uskoković,, Foto: S. Fatić
Ažurirano: 19.07.2012. 17:21h

Prvostepena presuda kojom je Cetinjanin Marko A. Mašanović osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva ujaka Mirka Uskokovića 27. aprila 2005. godine na Cetinju, postala je pravosnažna jer se tužilac, kao i branilac okrivljenog, advokat Zdravko Begović, nijesu žalili, potvrđeno je “Vijestima”.

U trećem sudskom procesu, vijeće sudije Ane Vuković u Višem sudu u Podgorici izreklo je presudu Mašanoviću u martu ove godine.

Prema navodima u optužnici, Marko Mašanović je 27. aprila 2005. godine iz bezobzirne osvete s umišljajem ubio Mirka Uskokovića. Zbog netrpeljivosti prema ujaku, nastale zbog ranijih sukoba, Mašanović je u trenutku dok je Uskoković sjedio na klupi ispred porodične kuće zaprijetio “Sad ćeš mi platiti”, i iz pištolja “CZ M 57” kalibra 7,62 milimetra u njegovom pravcu ispalio više hitaca. Uskoković je od zadobijenih povreda preminuo na mjestu događaja.

U julu 2010. je isto vijeće, u odsustvu osudilo Mašanovića na 17 godina zatvora zbog teškog ubistva. Ovu kaznu je u martu 2011. godine Apelacioni sud preinačio i osudio ga na 15 godina zatvora. Nakon hapšenja, Mašanović je podnio zahtjev za ponavljanje sudskog procesa, jer je osuđen u odsustvu.

Sudija Vuković je u obrazloženju presude kazala da je prilikom odmjeravanja zatvorske kazne sud imao u vidu da je porodičan čovjek, te da je otac dvoje maloljetne djece.

"Provedenim dokazima opovrgnuta je odbrana okrivljenog da je pucao u nužnoj odbrani, te da ga je Uskoković napao i vrijeđao. Na rukama Mirka Uskokovića nisu nađeni tragovi barutnih čestica, čime se isključuje mogućnost da je okrivljeni Mašanović pucao u nužnoj odbrani. Nije utvrđeno ni da je bilo provociranja i uvredljivih izraza Uskokovića prema Andriji Mašanoviću, ocu optuženog Marka", navela je sudija u obrazloženju presude.

Bonus video: