Sinestezija na tvrđavi Forte Mare u Herceg Novom od 20. jula

Festival traje do 29. jula, a karakterisaće ga mnoštvo umjetničkih dešavanja na raznim lokacijama širom Starog grada Herceg Novog
88 pregleda 0 komentar(a)
Sintezija, Foto: Luka Knežević Strika
Sintezija, Foto: Luka Knežević Strika
Ažurirano: 19.07.2012. 13:36h

Drugo izdanje multidisciplinarnog umjetničkog festivala Sinestezija biće otvoreno 20. jula, nastupom njemačkog audio-vizuelnog dvojca Incite, koji će se održati na ljetnjoj pozornici tvrđave Forte Mare u Herceg Novom sa početkom u 22 sata.

Nastupu koji je omogućio Goethe Institut Beograd će uslijediti Sinestezija Intro Party, u diskoteci unutar tvrđave, uz zvuke 2 Beat or Not 2 Beat i Laser Arafat.

Veče otvaranja će poslužiti kao savršen uvod ostatku festivala koji nosi naziv po kognitivnom fenomenu mješanja percepcije različitih čula. Hambruški duo dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad karakterističan po suptilnom kombinovanju muzičke i vizuelne forme umjetničkog izraza, a ovo će biti njihov prvi nastup u Crnoj Gori.

Festival Sinestezija trajaće od 20. do 29. jula, a karakterisaće ga mnoštvo umjetničkih dešavanja na raznim lokacijama širom Starog grada Herceg Novog.

Iz bogatog programa se izdvajaju work-in-progress izložba u saradnji sa austrijskom platformom za urbanu umjetnost Paint Club, koja će se održati u 23. i 24. jula.

"Na događaju posjetioci i prolaznici moći će da posmatraju kreativni proces umjetnika iz Crne Gore, Češke, Bugarske, i Srbije, koji će iscrtavati platna uz muzičku pratnju DJ-va; grupnu izložbu na temu Exotica (u zgradi bivše robne kuće "Mješovito") na kojoj će izlagati brojni dizajneri, ilustratori iz regiona, ali i učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore kao i učesnici konkursa za najbolji dizajn majice na temu Exotica. Izložbu Laserski samit jeftine grafike koja okuplja radove u crno bijeloj tehnici na A4 formatu 90 umjetnika iz regiona (galerija Josip Bepo Benković, od 27 jula)", navodi se u saopštenju.

Kompletan festivalski program besplatan je i otvoren za učešće svih onih koji to žele, sa izuzetkom uvodne žurke gdje će ulaz koštati simboličnih 2 eura

"Uslijediće mu DJ Zhao iz Berlina, koji će remiksovati karakteristične ritmove iz raznih kutaka planete. Maskenbalu će prethoditi dvodnevna radionica za izradu maski koju će voditi novska umjetnica Izabela Matoš. Maskenbal se organizuje u duhu Sinestezije koja se zalaže da na inovativan način valorizuje sve ono što je karakteristično i lijepo vezano za tradiciju Herceg Novog", navode organizatori.

Širokom spektru umjetničkih disciplina koje okuplja Sinestezija, ove godine pridružuje se i poezija – kolektiv Pesničenje, 28. jula okupiće pjesničke i literatne talente u jedinstvenom nastupu u Amfiteatru Hercegnovskog pozorišta.

Ljubitelji sporta imaće prilike da se tokom festivala oprobaju u gađanju lukom i strijelom, da nauče tehniku slobodnog penjanja uz zidine tvrđave Forte mare, ali i da učestvuju u sada već tradicionalnoj trci Uzaskale kojom će 29. jula biti zatvoren festival.

Najmlađi posjetioci festivala takođe neće biti zanemareni – za njih je organizovana dvodnevna likovna maštaonica na temu "Oživi drvo" (23. i 24. jul), u kojoj će djeca raditi rame uz rame sa gostujućim umjetnicima festivala.

Kompletan festivalski program besplatan je i otvoren za učešće svih onih koji to žele, sa izuzetkom uvodne žurke gdje će ulaz koštati simboličnih 2 eura.

Sinesteziju su ove godine omogućili Goethe Institut Beograd, Uniqa osiguranje, Opština i Agencija za razvoj Herceg Novog, a podršku su pružile i brojne druge institucije, organizacije i lokalne firme.

Sve novosti o festivalu možete pratiti putem Facebook stranice festivala (www.facebook.com/sinestezijafestival), Twitter naloga (@sinestezijame), ili preko zvaničnog festivalskog sajta (www.sinestezija.me) i bloga (www.sinestezija.tumblr.com).

Bonus video: