ljekari griješili?

Otac preminule Ivane Šoć podnio krivičnu prijavu protiv direktora Kliničkog centra

Šoć je Mijoviću uputio i otvoreno pismo u kojem je obrazložio zašto smatra da je smrt njegove kćerke nastupila zbog greške ljekara
86 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2012. 12:53h

Miladin Šoć, otac Ivane koja je je umrla 19. februara zbog, kako tvrdi, nesavjesnog liječenja ljekara Kliničkog centra Crne Gore podnio je krivičnu prijavu protiv direkora te ustanove, Milana Mijovića, za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

U prijavi se navodi da Mijović od početka obavljanja direktorske funkcije zna da se protiv ljekara tog Centra, Brankice Dupanović i Dragana Obradović pred Višim sudom u Podgorici vodi istraga zbog krivičnog djela teška djela protiv zdravlja ljudi.

Šoć: Nijesu liječili moju kćerku nego su je ubili >>>

Tužilac sumnja da je bilo propusta u liječenju preminule Ivane Šoć >>>

"Iz navedenog jasno proizilazi da Mijović, svjesno krši Zakon i očigledno nesavjesno postupa, tako što ljekare protiv kojih se vodi postupak ne udaljava sa posla do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka", kaže se u prijavi.

Šoć je Mijoviću uputio i otvoreno pismo u kojem je obrazložio zašto smatra da je smrt njegove kćerke nastupila zbog greške ljekara.

Među propustima, za koje smatra da su učinjeni prilikom liječenja, on navodi da ljekari nijesu posumnjali na svinjski grip, „iako je situacija bila na granici proglašenja epidemije i da je te godine sezonski grip bio AH1N1“.

„Nijesu dali antivirusnu terapiju, iako su je na Klinici imali, niti postupili po uputstvu Ministarstva zdravlja, da se odmah započne sa njom, a dijagnostičke analize vrše nakon toga. Nijesu uzimali u obzir tešku kliničku sliku, a da gušenje koje je imala od prvog trenutka prijema u KBC je samo subjektivni osjećaj, kao posledica psihičkog stanja“, piše u pismu.

Šoć ukazuje i da su ljekari sa Neurološke i Neuropsihijatrijske klinike odbijali da preuzmu pokojnu Ivanu na nekoj od tih klinika, jer postoje jasni znaci jedino infektivnog oboljenja.

„Sve navedeno je učinjeno i pored toga što obdukcioni zapisnik urađen u KBC-u, odmah nakon smrti, konstatuje da je smrt prirodna i nastupila usled ugušenja, koji je nastao zbog infekcije virusom gripa A/H1 (svinjski grip) i da je ustanovljen obostrani otok pluća teškog stepena i jakostepeni otok mozga“, rekao je on.

Šoć je upitao kako, uprkos zakonskoj obavezi da ljekare Brankicu Dupanović i Dragana Obradović udalji s posla do okončanja postupka koji se vodi pred Višim sudom, oni i dalje rade i liječe jude.

„Da se radi o organizovanim kriminalnim radnjama govori i činjenica da je patolog Filip Vukmirović, kao član obdukcionog tima, ustanovio da je uzrok smrti virus neliječenog svinjskog gripa, a zatim kao predsjednik Medicinskog odbora objavio i potpisao navedeni zaključak", navodi se u pismu Miladina Šoća.