Ivanović: Organizacije sistema slušaju svog gospodara

Odluka u sporu po tužbi izdavača "Vijesti" zbog neadekvatnog reagovanja države na terorističke napade na imovinu "Vijesti", donijeće sudija Ana Perović Vojinović
60 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2012. 12:29h

Izvršni direktor "Dejli presa" Željko Ivanović ocijenio je da su crnogorske institucije zakazale, ne samo u slučaju paljenja vozila "Vijesti", već i u nizu događaja u kojima su posljednjih godina firma i zaposleni u njoj progonjeni i zastrašivani na razne načine, a kao glavnog provokatora ispoljenog nasilja prema "Vijestima" označio predsjednika DPS-a Mila Đukanovića.

Odluka u sporu po tužbi izdavača "Vijesti" zbog neadekvatnog reagovanja države na terorističke napade na imovinu "Vijesti", donijeće sudija Ana Perović Vojinović u sljedećih mjesec dana.

Ivanović je, u svom svjedočenju u podgoričkom Osnovnom sudu, istakao da firma i zaposleni u njoj već dugi niz godina trpe fizičko, institucionalno i finansijsko nasilje, kojima, kao po pravilu, prethode javni istupi šefa DPS-a.

"Petoro zaposlenih je pretrpjelo fizičke napade, za koje se ni danas ne znaju počinioci, a dvoje zaposlenih žive pod 24-časovnim obezbjeđenjem. Tri intervjua Đukanovića, za koga postoje tvrdnje od strane međunarodnih institucija da je šef organizovanog kriminala, prethodili su ovim napadima, a njegova izjava "novinare ne treba fizički ugrožavati, već predati sudu", upravo kada nas je on tužio 2007., dovela je do poplava tužbi protiv naše kuće. Toliko smo prisutni ovdje da bi mogli da uzmemo smještaj u sudu. Dok ja dajem iskaz u toku je postupak protiv glavnog urednika, a sjutra se izriče presuda zbog napada na našu novinarku", rekao je Ivanović.

On je dodao da je Đukanović time želio poslati poruku svima da je to najbolji način da se finansijski ugrozi stabilnost firme, poruku koju je i sudstvo ekspresno shvatilo, pa donosilo presude bez dokaza i u rekordnim rokovima.

"Platili smo blizu 200 hiljada eura u posljednjih pet godina na ime tzv. profesionalnih presuda nezavisnog sudstva i advokatskih usluga. To je smišljena i organizovana kampanja da se naša kuća upropasti, a izlaženje našeg dnevnog lista onemogući", rekao je Ivanović.

Na pitanja advokata Veselina Radulovića da li je u ovih godinu dana, koliko je proteklo od paljenja vozila, dobio bilo kakvo obavještenje od nadležnih organa o pomacima u istrazi, da li su zaposleni u "Vijestima" pozivani kod tužioca da daju bilo kakve informacije u cilju rasvetljavanja tog zločina, te da li je država otkrila nalogodavce, motive i razloge u bilo kom slučaju napada na imovinu ili zaposlene u "Vijestima", Ivanović je dao odrečan odgovor.

"Sama ta činjenica podgrijava naše sumnje da se radi o državnom teroru koji se uporno sprovodi, jer neprofesionalno postupanje nadležnih organa omogućava da oni koji ih organizuju, nalažu i izvršavaju prođu nekažnjeno", zaključio je izvršni direktor "Dejli presa".

Tužba protiv države Crne Gore je podnijeta, krajem oktobra prošle godine, i njom se traži obeštećenje od 8.600 eura, zbog nesprečavanja terorističkih napada na imovinu "Vijesti", kao i zbog toga što nadležni organi nijesu pronašli aktere paljenja četiri službena vozila lista, koji su zapaljeni u julu i avgustu prošle godine.

Đukanović poziva na javni linč

Na pitanje Radulovića koji je iznos štete podgorički Osnovni sud dosudio Đukanoviću za povredu njegove časti i ugleda, zbog teksta objavljenog u “Vijestima”, Ivanović je podsjetio da je šef DPS-a tražio milion eura, a dobio 20 hiljada eura.

"I to bez izvođenja dokaza, bez sprovođenja psihijatrijskog vještačenja kako bi se ustanovilo da li je pretrpio duševne bolove, kao i bez njegovog neposrednog saslušanja", naveo je Ivanović.

Ivanović je dodao i da se, osim "Vijesti" i "Dana", niko od crnogorskih medija nije kritički bavio Đukanovićem, koji koristi ostale medije za pozivanje na javni linč medija koji mu se suprostavljaju.

" "Dan" je pretrpio tako što im je ubijen glavni i odgovorni urednik Duško Jovanović, a mi još uvijek trpimo na razne načine", smatra Ivanović.

Galerija

Bonus video: