Pronađena Matisova ukradena slika

Platno koje prikazuje scenu iz harema, na kojoj model u crvenim dimijama sjedi prekrštenih nogu na podu, procijenjena je na oko tri miliona dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2012. 07:50h

Slika za koju se vjeruje da je naslikao francuski slikar Anri Matis, ukradena iz iz Muzeja savremene umjetnosti u Karakasu, u Venecueli prije više od 10 godina, otkrivena je tokom tajne operacije agenata FBI u hotelu u Majamiju.

Muškarac i žena koji su navodno pokušali da prodaju Matisovu sliku "Odaliska u crvenim dimijama" naslikanu 1925. FBI agentima za 740.000 dolara, uhapšeni su i optuženi za posjedovanje ukradenih umjetnina.

Pedro Antonio Markueljo Guzman (46) iz Majamija i Marija Marta Elisa Ornelas Lazo (50) iz Meksika, ako budu proglašeni krivima, čeka zatvorska kazna u trajanju do 10 godina.

Pregovore o prodaji, kako prenosi agencija Rojters, je vodio Guzman.

Platno koje prikazuje scenu iz harema, na kojoj model u crvenim dimijama sjedi prekrštenih nogu na podu, procijenjena je na oko tri miliona dolara.

Muzej savremene umjetnosti u Karakasu 2003. je objavio da je slika ukradena i zamijenjena falsifikatom.

Da je originalna slika ukradena ustanovljeno je pošto je muzej nekoliko puta kontaktirao jedan kolekcionar koji je čuo da se original prodaje na crnom tržištu u Njujorku.

Bonus video: