Baraninu još 10 godina za ubistvo Iva Pukanića

Kazne su povećane jer je Vrhovni sud djelimično prihvatio žalbu Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminal, a žalbe odbrane je u potpunosti odbio
310 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 19:21h

Vrhovni sud Hrvatske donio je drugostepenu presudu za ubistvo novinara i suvlasnika nedjeljnika "Nacional" Iva Pukanića i njegovog saradnika Nika Franjića, kojom je trojici optuženih kazne povećao za ukupno 15 godina.

Zatvorska kazna najviše je povećana Slobodanu Đuroviću , sa 15 na 25 godina, Bojanu Guduriću povećana je sa 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću sa 33 na 35 godina zatvora, javila je sinoć Hrvatska televizija.

Kazne su povećane jer je Vrhovni sud djelimično prihvatio žalbu Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminal, a žalbe odbrane je u potpunosti odbio.

Ostalim optuženima, Luki Mataniću i Amiru Mafaljaniju, potvrđena je prvostepena presuda kojom su obojica osuđena na po 16 godina zatvora. Željku Milovanoviću kome se za isti zločin sudi u Beogradu, potvrđena je 40-godišnja zatvorska kazna.

Portparol Vrhovnog suda Dražen Tripalo potvrdio je da je drugostepena presuda, napisana na 59 stranica, juče otpremljena zagrebačkom županijskom sudu, na kome su, nakon desetomjesečnog suđenja, 3. novembra 2010. objavljene nepravosnažne presude, kojima su šestorica optuženih osuđena ukupno na 150 godina zatvora.

Branioci Đurovića, Gudurića i Matanića najavili su nove žalbe na koje imaju pravo jer su njihovi klijenti osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne.

Jedan od Đurovićevih advokata, Rajko Mlinarić, kazao je da nije očekivao povećanje kazne, već ukidanje prvostepene presude koju smatra potpuno neosnovanom, prenose hrvatski mediji.

Na suđenju u Zagrebu, koje se održavalo pod jakim obezbjeđenjem nisu otkriveni motiv ni naručilac ubistva.

Pukanić i Franjić brutalno su ubijeni podmetanjem eksploziva na parkingu redakcije "Nacionala" 23. oktobra 2008.

Prema optužnici, zločince je okupio Robert Matanić, a njegov rođak Luka Matanić i prijatelj Amir Mafaljani osuđeni su zbog pomaganja. Bojan Gudurić osuđen je, jer je, u slučaju da otkaže eksploziv trebalo snajperom da puca na Pukanića.

Đurović je optužen da je bio veza između ubica i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je navodno za ubistvo platio 1,5 milion eura.

Uz Milovanovića, koji je bio direktni počinilac ubistva, za isti zločin u Beogradu se sudi Jociću i Milenku Kuzmanoviću.

Galerija

Bonus video: