Vatrena stihija: Lako je naći krivce

Ganić je apelovao na „nesavjesne drvoprerađivače“ da trinju ne deponuju i ne pale u blizini šumskih kompleksa
90 pregleda 1 komentar(a)
požar, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
požar, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 18.07.2012. 19:14h

Požari su, osim onih koji su i dalje aktivni u okolini Pljevalja, Žabljaka, Mojkovca i Rožaja, buknuli u danilovgradskoj i tivatskoj opštini, a komandir Službe za spasavanje u Rožajama Ismet Ganić tvrdi da je lako utvrditi uzroke i uzročnike požara visokokvalitetne šume “jer su nastali, a kasnije se radijalno širili uz deponovani otpad i trinju”.

“Ali i ove godine će šumski požari ostati samo statistički podaci, a nažalost utvrđivanje uzroka ostaće nekim savjesnijim budućim generacijama. Operativa nema nikakvih efekata bez dobro sprovedene preventive i sankcionisanja onih lica i institucija koji rade protivzakonito na način što svojim namjernim ili nenamjernim postupcima izazivaju nastanak i širenje požara na otvorenom prostoru”, rekao je Ganić “Vijestima”.

On je apelovao na „nesavjesne drvoprerađivače“ da trinju ne deponuju i ne pale u blizini šumskih kompleksa. Državne organe koje bi trebalo da se bave preventivom i represijom, Ganić je pozvao „da u ovim vrelim mjesecima povećaju svoju pozornost i rad na terenu“.

“Obilazimo teren, posebno ako imamo prijavu, ali je teško doći do tačne informacije ko je zaista odložio otpad"

U rožajskoj policiji kažu da ne vode istragu, ali da uzimaju izjave od drvoprerađivača. Dok iz Službe smatraju da je za većinu šumskih požara „zaslužan“ ljudski faktor, iz policije nijesu precizirali da li je i koliko u prethodnim godinama podneseno krivičnih prijava.

Sumnjaju na berače pečurki

Šef Komunalne policije Mersudin Hasović je kazao da su sve drvoprerađivače upozorili da ne odlažu otpad na mjestima gdje postoji opasnost od požara, ali da je nemoguće kontrolisati da li se svi pridržavaju toga:

“Čudno je da nema krivičnih prijava, a tolika šuma u Crnoj Gori strada"

“Obilazimo teren, posebno ako imamo prijavu, ali je teško doći do tačne informacije ko je zaista odložio otpad. S druge strane, po Zakonu o šumama drvoprerađivački otpad se ne tretira kao otpad, već kao poluproizvod i može se odlagati u šumi, osim ako ne postoji opasnost od požara, što bi trebalo da kontrolišu šumari”.

Iz rožajskog suda su „Vijestima“ kazali da posljednjih godina nijesu imali predmeta sa krivičnim djelom podmetanje požara, osim u jednom slučaju gdje je maloljetna osoba nehatom izazvala požar.

“Čudno je da nema krivičnih prijava, a tolika šuma u Crnoj Gori strada. Zna se i da se šuma pali namjerno kako bi naredne godine na njenom zgarištu bilo pečurki. Često se pali kao pokriće za sanitarnu sječu. Malo upornijom istragom nadležnih mogli bi se naći bar neki krivci”, smatra jedan rožajski šumar koji je želio da ostane anoniman.

Spaseni maslinjaci

U Tivtu je juče, u velikom požaru koji je u utorak 17. jula oko 13 sati izbio u dijelu kompleksa bivšeg poljoprivrednog dobra „Montepranzo“, istočno od tivatskog naselja Gradiošnica, izgorjelo je oko 5.000 kvadrata borove šume i niskog rastinja.

Komandir vatrogasne jedinice Drago Popović kaže da se u Gradini stihija primakla kućama Damjanovića i Anđelića

Požrtvovanom akcijom vatrogasaca iz Službi zaštite Tivat i Kotor, odnosno pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića, te intervencijom po jednog „dromadera“ i „air tractora“ Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji su na požarište bacili nekoliko „vodenih bombi“ iz vazduha, požar je oko 17 sati u najvećoj mjeri ugašen. Tako je spriječeno njegovo prenošenje na maslinjake i šume dalje prema naselju Kavač i Vrmcu, kao zaštićenom području prirode.

Na Žabljaku je pojačani vjetar proširio požar koji već nekoliko dana traje u okolnim šumama. U okolini Brajkovače, sela na na obodu kanjona Tare, prosijecana je šuma kako bi bilo spriječeno širenje na ogromne komplekse četinara u lokalitetu Loboder, ali se prekjuče pojavio novi u blizini sela Gradina.

Komandir vatrogasne jedinice Drago Popović kaže da se u Gradini stihija primakla kućama Damjanovića i Anđelića, ali da kuće zasad nijesu ugrožene:

“Radimo koliko možemo ali problem će biti dostava vode jer je ova lokacija od Žabljaka udaljena oko 30 kilometara. Drugo vozilo i ljudstvo djeluju u Tepačkim šumama, u Tmorima iznad kanjona Tare”.

Mosori ostali bez stare škole

Situacija u kanjonu Tare dovela je do zabrane raftinga, dok je na više lokacija u Pljevljima i dalje aktivno nekoliko šumskih požara, ali je situacija znatno povoljnija nego ranije.

Predsjednik Filip Vujanović rekao je da je učinjeno sve da se šteta održi na što manjem nivou

Od zgrade nekadašnje osnovne škole u danilovgradskom selu Mosori ostale su samo zidine. U velikom požaru potpuno je uništena krovna konstrukcija i oko dvije hiljade bala sijena stočara Stojana Jovanovića, koje je bilo uskladišteno u ovom objektul.

Vatrogasci su blagovremeno intervenisali i sve što su oni i mještani mogli da učine je da spriječe da se plameni jezici ne prenesu na novu drvenu zgradu područnog odjeljenja OŠ “Milosav Koljenšić“. Najavljena je istraga jer je moguće da je požar podmetnut.

Predsjednik Filip Vujanović rekao je da je učinjeno sve da se šteta održi na što manjem nivou:

“Mislim da će nakon ove godine da se ponovo napravi presjek onoga što je neophodna logistika službe i vidjeti da li imamo mogućnosti da to organizaciono i opremom kvalitetnije servisiramo“.

Bonus video: