Uhapšen Nebojša Živković koji je izazvao požar u Sutomoru

Epilog - najveći požar ove godine u Sutomoru koji je spržio preko šest hektara sitnog rastinja u brdu iznad Brce
162 pregleda 23 komentar(a)
požar Sutomore danas, Foto: Čitalac reporter
požar Sutomore danas, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 18.07.2012. 16:10h

Nebojša Živković iz Niša, uhapšen je zbog sumnje da je uzrokovao požar u Sutomoru, javlja TV Vijesti.

Prema prvim informacijama Živković je priznao da je kriv za požar.

Živković je uhapšen zbog izazivanja opšte opasnosti, pošto je zapalio vatru u svom dvorištu, nakon čega je požar zahvatio obližnju šumu. Kako se navodi, požar se, nakon toga, usljed jakog vjetra brzo proširio prema stambenim objektima u naselju Brca, a zatim preko žejlezničke pruge i magistralnog puta prema hotelima Korali i Južno more. Policija je, utvrđujući uzrok požara, došla do osnovanih sumnji da je Živković uzrokovao vatrenu stihiju, jer je zapalio na više mjesta sasušenu travu i korov u svom dvorištu. Kako se navodi u saopštenju policije, Živković je, uz krivičnu prijavu za izazivanje opšte opasnosti, priveden osnovnom državnom tužiocu u Baru na dalju nadležnost. Požar je u ponedjeljak zahvatio šumu i rastinje oko naselja Brca, i proširio se na prostor prečnika oko pet kilometara iznad Sutomora. Već dva dana na njegovom gašenju angažovane su vatrogasne ekipe iz Bara i Sutomora.

Šest hektara sprženog rastinja

Prve indicije su ukazivale da je ljudski faktor, odnosno nemar, mogući uzročnik požara koji je preksinoć izbio u Brci u Sutomoru. Policija je pokrenula istragu ovim povodom, saznaju “Vijesti“ u krugovima bliskim istražnim organima.

Prema istim navodima, jedan od vlasnika kuća u naselju Brca nepažljivo je i pored važeće opštinske zabrane loženja vatre na otvorenom zapalio rastinje, a jak vjetar koji je preksinoć duvao raznio je varnice uokolo.

Epilog - najveći požar ove godine u Sutomoru koji je spržio preko šest hektara sitnog rastinja u brdu iznad Brce i nanio veliki strah i mještanima i turistima koji ljetuju u hotelima „Južno more“ i „Korali“.

Maksimalna borbena gotovost barskih vatrogasaca nakon skoro 20-satne akcije ukinuta je sinoć oko 19 sati, kada je ekipa koja je iznijela najveći teret u gašenju požara konačno dobila odmor. Na zasluženi odmor otišli su i piloti „vazdušnih traktora“ crnogorskog MUP-a i helikoptera hrvatskog vazduhoplovstva koji su naočigled turista i mještana od jutra do popodne pomagali jedinicama na zemlji.

“Avijacija je dosta pomogla, međutim, kako je vatra bila na nepristupačnom i teškom terenu, morali su da dejstvuju sa većih visina zbog čega je dolazilo do rastura vode i smanjene efikasnosti, pa sam na teren tokom dana poslao dva tima sa naprtnjačama koji su uspješno obavili posao”, rekao je „Vijestima“ Velizar Čađenović, načelnik barske Službe zaštite.

Za vrijeme požara, gosti „Korala“ i „Južnog mora“, mahom Rusi i Ukrajinci , ipak su napustili ove objekte, otišli na plažu, neki i sa koferima, i pratili šta se zbiva sa bezbjedne distance. Dosta njih je autobusima prebačeno u Bar u sportsku salu „Topolica“.

Bonus video: