Tivat: Buknulo na drugoj strani borove šume

Iako je tokom noći duvala jaka bura, a vatrogasci dežurali na ugašenom požarištu, mogućnost da se vatra sa starog požarišta prenijela na novo je gotovo ravna nuli
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 14:29h

Vatrogasne ekipe opštinskih Službi zaštite iz Tivta, Kotora, Budve i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića danas su se borili sa požarom koji je izbio u dijelu borove šume u sjeveroistočnom dijelu kompleksa nekadašnjeg poljoprivrednog dobra „Montepranzo“, preko puta aerodroma Tivat.

Nakon što su sinoć potpuno ugasili požar na istočnim obodima te šume prema Kavču, vatra je u ranim jutarnjim satima u mnogo većem obimu izbila na zapadnom dijelu šume prema tivatskom naselju Gradiošnica.

Iako je tokom noći duvala jaka bura, a vatrogasci dežurali na ugašenom požarištu, mogućnost da se vatra sa starog požarišta prenijela na novo je gotovo ravna nuli jer je to suprotno pravcu duvanja vjetra, pa uzrok novog požara treba tražiti drugdje.

Komandir Službe zaštite Tivat Risto Subotić koji je od ranih jutarnjih sati bio na terenu nije medjutim, želio da špekuliše o uzrocima novog požara kojeg je gasilo četrdesetak vatrogasaca iz Tivta, Budve, Kotora i Radovića sa desetak protivpožarnih vozila.

Pomoć gasiocima pružila je i tivatska firma „Samcommerc“ čije su cisterne dovozile vodu na požarište, a njihove teška gradjevinska mehanizacija, proširivala je u trnje i granje zarasle puteve u kompleksu nekadašnjeg tivatskog poljoprivrednog dobra, ili probijala sasvim nove puteve kako bi vatrogasci požaru mogli prići i sa druge strane i efikasnije ga gasiti. Vodu na požarište dovozile su i dvije autocisterne tivatskog Komunalnog preduzeća.

„Moram se posebno zahvaliti „Samcommercu“ i njihovom direktoru Batu Samardžiću jer bez tih novih pristupnih puteva, sigurno ne bi mogli tako efikasno pristupiti vatri u nepristupačnim djelovima šume.

Požar je sada lokalizovan i suzbijen u mjeri dovoljnoj da će na terenu ostati samo ekipe Službe zaštite Tivat, koje će dežurati i tokom noći.“- kazao je juče oko 15.30 sati „Vijestima“ načelnik tivatske Službe zaštite Risto Subotić koji je dodao da su na gašenju ovog požara učestvovala i dva aviona Sektora za vanredne situacije MUP-a Crne Gore koja su na vatru bacila 7-8 „vodenih bombi“ i time olakšala posao ekipama gasilaca na zemlji.

Galerija

Bonus video: