Arheolozi vjeruju da su pronašli skelet Mona Lize

"Potvrdila se naša hipoteza da u samostanu postoje ljudski ostaci, i ne možemo da isključimo mogućnost da neke od njih pripadaju Lizi Đerardini"
3 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 11:50h

Arheolozi sa Univerziteta Bolonja vjeruju da su u jednom samostanu u Firenci pronašli kostur Lize Đerardini, tajanstvene žene koja je pozirala Leonardu da Vinčiju za njegovo najpoznatije delo "Mona Lizu".

Liza Đardini je bila supruga bogatog prodavca svile, Frančeska del Điokonda, a mnogi istoričari se slažu da je Mona Liza bila upravo ona.

Istoričari tvrde da je Liza poslije smrti svog supruga postala časna sestra, i da je umrla u samostanu 1542. godine, u svojoj 63. godini.

Sa iskopavanjem napuštenih prostorija samostana svete Ursule, arheolozi su počeli prošle godine, a iako su na početku imali problema zbog opasnosti da se samostan ne uruši, sada su pronašli kriptu sa kostima.

Nakon što pronađene kosti prođu kroz ispitivanja, arheolozi će pokušati da rekonstruišu lice i utvrde da li je zaista riječ o ženi tajanstvenog osmjeha sa jednog od najpoznatijih umjetničkih djela.

"Potvrdila se naša hipoteza da u samostanu postoje ljudski ostaci, i ne možemo da isključimo mogućnost da neke od njih pripadaju Lizi Đerardini", rekao je arheolog Silvano Vinćeti, i dodao da su tokom iskopavanja pronašli još jednu kriptu, iz 1625. godine.

Na mjestu iskopavanja je i Natalija Gučijardini Stroci, koja je u srodstvu sa Lizom Đerardini a koja je bliska prijateljica sa princem Čarlsom i Tonijem Blerom.

"Tako je dirljivo biti ovdje. Nisam vjerovala da će to biti tako emotivno. Sigurna sam da je ovo mjesto na kome je Liza počivala u miru", rekla je Natalija, piše Blic.

Da Vinči je Mona Lizu slikao od 1503. ili 1504. godine, i završio je sliku 1519. godine, malo prije svoje smrti.

Bonus video: