SAD: Odobrena upotreba lijeka za mršavljenje

Odobreno je da ovaj lijek koriste odrasli koji su gojazni ili imaju višak kilograma i bar jednu bolest vezanu za prekomjernu težinu
80 pregleda 0 komentar(a)
tablete, antibiotik, Foto: Shutterstock.com
tablete, antibiotik, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.07.2012. 09:53h

Američka agencija za lekove (FDA) odobrila je upotrebu novog lijeka protiv gojaznosti američke kompanije "Vivus" koji mnogi lekari smatraju najefikasnijom terapijom koja u novoj generaciji pilula može pomoći pacijentima da bezbijedno gube kilograme.

Lijek se zove Ksimija (Qsymia), i drugi je lijek ovog tipa koji je odobren za upotrebu u posljednjih mjesec dana. Prije toga je FDA odobrila posljednji put novi lek protiv gojaznosti 1999. godine.

Odobreno je da ovaj lijek koriste odrasli koji su gojazni ili imaju višak kilograma i bar jednu bolest vezanu za prekomjernu težinu, kao što je visok pritisak, dijabetes ili visoki holesterol.

"Upotrijebljen na odgovoran način sa zdravim načinom života koji podrazumijeva režim ishrane sa manje kalorija i vježbanjem lijek Qsymia daje drugu opciju liječenja za trajni gubitak kilograma kod gojaznih Amerikanaca koji boluju bar od jedne bolesti vezane za gojaznost", rekla je u saopštenju doktorka Dženet Vudkok, direktorka centra za procjenu i istrazzivanje lijekova u američkoj agenciji.

Pacijenti koji su uzimali ovaj lijek godinu dana izgubili su 6,7 odsto svoje ukupne težine prema jednoj studiji i 8,9 odsto prema drugoj studiji, saopštila je američka agencija. To je više nego dva druga lijeka koje je ta agencija ispitivala.

Bonus video: