CGSAMSK: Organizatori trke Glava Zete-Bogetići su počinili više krivičnih djela

"Ne znamo do kad će se tolerisati bezakonje, kriminal, mito i korupcija u ovom atraktivnom sportu"
237 pregleda 2 komentar(a)
Dragan Velimirović, Foto: Luka Zeković
Dragan Velimirović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.07.2012. 21:59h

Povodom auto-moto trke Glava Zete-Bogetići, za koja je održana 14. i 15. jula, kako ističu iz SGSAMSK-a, u organizaciji "NVO Automobilske Federacije i d.o.o. AMSCG i kluba organizatora takmičenja AMSK Motorsport Magazin iz Nikšića kojeg predstavlja g-din Željko Šestović, a NVO Vasilije Bata Mašanovića", oglasio se Crnogorski savez auto-moto sportskih klubova.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

„Dužnost nam je da vas obavijestimo da je ova trka održana iako je CGSAMSK jedini zvanično registrovan savez u našoj državi, dok Auto moto savez Crne Gore nije upisan u registar sportskih organizacija koje vodi Ministarstvo kulture, sporta i medija, te niko drugi osim našeg saveza po zakonu nema ovlašćenje da priređuje događaje ovog tipa bez naše dozvole.

Ne poštujući zakone Crne Gore, Ministarstvo prosvjete i sporta, Upravni sud Crne Gore, rješenja Vlade Crne Gore, kao i saopštenje koje je Ministarstvo prosvjete i sporta objavilo na svojoj internet stranici dana 02.03.2012 godine, a koje je potpisao direktor Uprave za mlade i sport g-din Aleksandar Tičić i u kojem stoji sljedeće:

Citiramo: Povodom čestog interesovanja lica koja učestvuju ili prate aktivnosti u auto-moto i karting sportu Crne Gore, obavještavamo javnost da je Crnogorski savez auto-moto sportskih klubova iz Podgorice zvanično registrovan savez, na osnovu Rješenja Uprave za mlade i sport br: 06-1824/2, od 28.06.2007.godine, a upisan Registar sportskih organizacija knjiga br IV pod rednim brojem 93/07.

Kako po Zakonu o sportu, (“Sl. CG” br 36/11), samo jedan nacionalni savez može biti registrovan u jednoj grani sporta, jedino Crnogorski savez auto-moto sportskih klubova-Podgorica može predstavljati auto-moto i karting sport u zemlji i inostranstvu.

Iz ovoga proističe da klubovi i takmičari u ovom sportu, ubuduće svoja prava mogu ostvarivati jedino uz saglasnost i potvrde Crnogorskog saveza auto moto sportskih klubova, a u skladu sa Zakonom o sportu (“Sl. CG” br 36/11) Statuta i pravilnika koje propisuje Crnogorski savez auto-moto sportskih sklubova. Uprava za mlade i sport upoznala je o ovome i međunarodnu organizaciju auto-moto sporta FIA.

Iako smo mi obavijestili Sekretarijat za komunalne poslove, Opštinu Nikšić, i Upravu policije PJ Nikšić da organizatori gore pomenute manifestacije nemaju saglasnost nacionalnog saveza za organizovanje brdske auto trke, oni su im ipak dali saglasnost o zabrani saobraćaja i pružanja asistencije na dan održavanja manifestacije, čime su nanijeli direktnu štetu Crnogorskom Savezu Auto Moto Sportskih Klubova.

O svemu ovome obaviješteni su rukovodioci filijale za suzbijanje privrednog kriminaliteta PJ Nikšić, Osnovni državni tužioc, kao i rukovodioc područne jedinice Nikšić g-din Dragan Blagojević, jer je počinjeno više krivičnih djela od obmanjivanja domaće i međunarodne javnosti, do naplate licenci, startnina, kortizacije i ubiranje prihoda od toga što sljeduje Crnogorskom savezu auto moto sportskih klubova, sve radi sticanja protivpravne koristi, a na štetu nas, takmičara i klubova koji učestvuju u radu Saveza, a pritom ne poštujući zakone Crne Gore, državne organe kao i Vladu Crne Gore.

Protiv ovih organizacija i pojedinaca, podnešene su krivične prijave kod Osnovnog državnog tužioca i uprave policije P.J. Nikšić Filijali za suzbijanje privrednog kriminala.

Ne znamo do kad će se tolerisati bezakonje, kriminal, mito i korupcija u ovom atraktivnom sportu.

Zato tražimo od svih Državnih organa da postupe saglasno Zakonu o sportu i da se odgovorni kazne i zabrani njihovo dalje djelovanje”, navodi se u saopštenju, koje je potpisao predsjednik CGSAMSK-a Dragan Velimirović.

Bonus video: