Svi požari trenutno pod kontrolom

Brajović je ukazao na pojave nesavjesnog ponašanja, nemara i zle namjere, i apelovao na građane da bilo kakve sumnjive radnje prijave nadležnim organima
72 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 18:56h

Situacija u Crnoj Gori je, kad su u pitanju požari, trenutno pod kontrolom, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović, ali i naveo da uz ovakve vremenske prilike nikad nije sigurno šta se može desiti tokom noći.

"U svim dosadašnjim aktivnostima urađeno je ono što je bilo realno moguće i kompletna situacija u Crnoj Gori je trenutno pod kontrolom. Ali, uz ovakve vremenske prilike nikad ne možete biti sigurni šta vas očekuje tokom noći", rekao je Brajović Televiziji Crne Gore.

On je, komentarišući navode da je požar na brdu Gorica izazvalo varničenje dalekovoda, rekao da su eksperti Elektroprivrede Crne Gore na terenu ustanovili da se požar kretao ka dalekovodu, a ne od dalekovoda.

"I da oni smatraju da ni do kakvog varničenja niti požara zbog dalekovoda nije moglo doći, jer je sasvim normalno funkcionisao do trenutka kad su ga, po standardima u slučaju požara, isključili sa elektro mreže", kazao je Brajović.

On je rekao i da zbog tog požara intenzivno radi sektor kriminalističke policije i kriminalistička služba Područne jedinice Podgorica, dodajući da veom abryo očekuje da ga obavijeste o nalazima.

Brajović je ukazao na pojave nesavjesnog ponašanja, nemara i zle namjere, i apelovao na građane da bilo kakve sumnjive radnje prijave nadležnim organima.

Prema njegovim riječima, službe su danas intervenisale na Žabljaku, u Mojkovcu, Pljevljima, Andrijevici, Podgorici, Baru, Sutomoru i kod Tivta.

To je, dodao je, veliko područje i ponekad je vrlo nepristupačan teren.

Brajović je saopštio da je samo na lokalitetu Crnih Poda od 7. jula do juče bilo 107 letova ukupnog trajanja više od 83 sata. Avio-helikopterska jedinica Ministarstva, kako je pojasnio, raspolaže sa četiri aviona za gašenje požara – dva dromadera i dva er traktora.

On je naveo da je Crnoj Gori pomoć u gašenju požara stigla iz Srbije i Hrvatske, dodajući da je Crna Gora dio regionalnog odgovora. "Preko Centra za monitoring i informisanje upućujemo poziv Briselu i onda oni angažuju najbliže zemlje u okruženju koje mogu da upute pomoć, tako je bilo sad sa angažovanjem helikoptera iz Hrvatske".

Brajović je saopštio i da tokom dosadašnjih požara nije bilo povrijeđenih niti posledica po građane ili spasioce.

Galerija

Bonus video: