Vjetar proširio požar na Žabljaku

Komanidir vatrogasne jedinice iz Žabljaka Drago Popović kaže da se u Gradini stihija primakla kućama Damjanovića i Anđelića ali da kuće zasad nijesu ugrožene
0 komentar(a)
Pljevlja, požar, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, požar, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.07.2012. 17:19h

Pojačani vjetar proširio je požar koji već nekoliko dana traje šumama na području žabljačke opštine kojim gazduju NP "Durmitor" i Uprava za šume.

U okolini Brajkovače, sela na na obodu kanjona Tare, izvršeno je prosijecanje šume kako bi spriječeno širenje na ogromne komplekse četinara u lokalitetu Loboder ali se prekjuče pojavio novi u blizini sela Gradina.

Komanidir vatrogasne jedinice iz Žabljaka Drago Popović kaže da se u Gradini stihija primakla kućama Damjanovića i Anđelića ali da kuće zasad nijesu ugrožene.

"Vjetar proširuje prostor zahvaćen pozarom. Mi smo prisutni. Djelujemo sa jednom ekipom i jednim vozilom koje je opožarenom prostoru prišlo na oko 200 metara. Radimo koliko možemo ali problem će biti dostava vode jer je ova lokacija od Žabljaka udaljena oko 30 kilometara. Drugo vozilo i ljudstvo djeluju u Tepačkim šumama, u Tmorima iznad kanjona Tare", kazao je Popović

Na tom prostoru se tokom noći između ponedjeljka i utorka pojavio još jedan požar pa je pod vatrom oko šest hektara crnogoričnih šuma.

Spriječivši da se požar u Reljinom brdu približi kućama, vatrogasci su se u popodnevnim časovima premjestili u Podgoru

Šefica Šumske uprave iz Žabljaka mr. Slavka Čabarkapa kaže da su oba požara u tepačkim šumama, koji su stigli iz kanjona Tare, bila pod kontrolom ali da je novi pojačan sjeverni vjetar raplamsao.

"Tokom noći oba požara smo držali pod kontrolom. Situacija se pogoršala pa smo prosjekli šumu kako bi vatrogasno vozilo prišlo što bliže. Uz korišćenje naprtnjača gase i zaposleni u našoj upravi, radnici koncesionara, grčke kompanije «Karapidis» i mještani Podgore. Ljudi su na terenu neprekidno i na izmaku su snage", kaže Čabarkapa.

Inženjer u Šumskoj upravi iz Žabljaka Đoko Danilović oko podneva nam je javio da se između dva postojeća uz kanjon kreće još jedan požar.

Situacija u kanjonu Tare dovela je do zabrane raftinga. Direktor NP «Durmitor» Tomo Pajović kazao je da je ta mjera preduzeta zbog ugrožene sigurnosti učesnika raftinga od koje je izuzeta samo najkraća dionica, od polazišta do Žugića luke.

Spriječivši da se požar u Reljinom brdu približi kućama, vatrogasci su se u popodnevnim časovima premjestili u Podgoru odnosno šumske komplekse Tmora gdje se, potpomognut vjetrom, intenzivno u tri pravca širio požar iz kanjona Tare.

"Potpomognut vjetrom požar se prenio na krošnje četinara. Postaje veoma opasno i svim snagama nastojimo da spriječimo dalje širenje. U pomoć su sa vozilom pristigli vatrogasci iz Šavnika. Prisutna je i cistijerna "Zeković gradnje" iz Žabljaka, zaposleni u Šumskoj upravi, grčkoj kompaniji "Karapidis" koja je koncesionar nad šumama i grupa mještana. Tražili smo intervenciju iz vazduha ali još uvijek nema odgovora dali će do toga doći", kaže komandir vatrogasne jedinice Drago Popović i dodaje da je se u popodnim časovima iz kanjona Tare pokrenuo još jedan požar u pravcu Brajkovače, tamo gdje je seoska škola.

Bonus video: